Print this page
23
Januar

Snijeg stvara probleme na putevima širom BiH, evo gdje je situacija najteža

Published in BiH

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a iz BIHAMK-a apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila

 

Zbog snijega, otežano se saobraća na putevima u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje, pa se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca.

 

Posebno na dionicama u višim planinskim predjelima (Kupres, Makljen, Rostovo, Komar, Karaula i Romanija) gdje ima ugaženog snijega na kolovozu.

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a iz BIHAMK-a apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

 

SNIJEG NAJAVLJEN I ZA SUTRA

 

U Bosni se sutra očekuje djelomično vedro prijepodne, oblačno u drugom dijelu dana kada se očekuje slab snijeg.

U nizinama može padati i susnježica. Većina padavina je na području Krajine i centralne Bosne. U Hercegovini pretežno vedro prijepodne.

Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana kada slab snijeg može padati na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -4 stepena, na jugu od -3 do 1 stepen. Najviša dnevna temperatura uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje do 8 stepeni.

U Sarajevu djelomično vedro prijepodne. Naoblačenje u drugoj polovini dana će usloviti slab snijeg. Jutarnja temperatura zraka oko -10, a najviša dnevna oko -3 stepena.

Danas je naoblačenje sa sjevera uslovilo snijeg u većem dijelu zemlje. Na jugu bez padavina.

 

STANJE NA PUTEVIMA

 

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.