04
Decembar

Oružanim snagama BiH jutros isporučena četiri američka vojna helikoptera

Published in BiH
 

Oružane snage BiH od danas su bogatije za četiri nova američka helikoptera 'Bell Huey II'. 

Helikopteri su avionom iz Alabame direktno dostavljeni na Aerodrom Sarajevo. Portal Vijesti.ba u fotogaleriji donosi ekskluzivne fotografije američkih helikoptera.

 

Podsjetimo, riječ je o višenamjenskim helikopterima za Brigadu zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH. Koriste se za izvršavanje zadataka zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.  

 

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

 

Osim isporuke četiri helikoptera Bell Huey II i preobuke pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, osigurana je i isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

 

Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

 

Čeiti helikoptrra su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Istočna Bosna