03
Decembar

Roditelji iz Živinica tvrde da im je sin žrtva nasilja u školi: Pogrdne riječi, prijetnje i batine

Published in BiH
Adin sa majkom Jasminkom (Foto: A. K./Klix.ba)
+11
Adin sa majkom Jasminkom (Foto: A. K./Klix.ba)

 

Adin Brčaninović iz Živinica učenik je šestog razreda Prve osnovne škole u tom gradu, a roditelji tvrde da je njihov sin već četiri godine žrtva međuvršnjačkog nasilja. Navode da menadžment škole u ranijem periodu nije poduzeo ništa kako bi se problem riješio.

 

Jedanaestogodišnji Adin Brčaninović rođen je u Njemačkoj, gdje je počeo osnovno obrazovanje, međutim, godinu kasnije njegovi roditelji Mirsad i Jasminka odlučili su se vratiti u Živinice i svoga sina upisati u Prvu osnovnu školu u tom gradu.

 

Kako danas tvrde, već u prvim danima školovanja u Živinicama njihov sin je postao žrtva međuvršnjačkog nasilja, koje je počelo pogrdnim riječima, nastavilo se prijetnjama, a završilo batinama, zbog kojih je Adin morao tražiti ljekarsku pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

 

"U trenutku dolaska našeg sina u drugi razred, njegovi vršnjaci, odnosno dva učenika koja su od ranije pravila probleme, nisu ga željeli prihvatiti. Na tabli su znali pisati razne rečenice, optužujući Adina za to. Međutim, to je bilo netačno, jer on u to vrijeme nije ni znao pravila pisanja bosanskog jezika, zbog toga što je rođen u Njemačkoj", kaže nam Jasminka.

 

Prijetnje čakijom

 

Godina za godinom, kako navodi Jasminka, donosile su sve veće probleme, a koji su osim psihičkim, kulminirali i fizičkim napadima u kojima je njihovom sinu prijećeno i čakijom u školskom toaletu.

 

"Fizičko nasilje je bilo prisutno od samog početka, ali je ono posebno intenzivirano u petom, a zatim i u šestom razredu. Posljednji nemili događaj je bio 15. oktobra, a riječ je o tučnjavi na času tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Tada su Adina napala spomenuta dva učenika, koji su ga i ranije zlostavljali, nanijeli su mu tjelesne povrede, zbog čega smo ga morali voditi u Univerzitetski klinički centar u Tuzli", tvrdi Jasminka.

 

Adinovi roditelji kažu da su se nebrojeno puta obraćali menadžmentu škole i svim nadležnim ustanovama, ali ranije niko ništa konkretno nije poduzeo kako bi se maltretiranje njihovog sina zaustavilo. Nasuprot tome, navode da su pojedini zaposlenici škole sve nijemo posmatrali.

 

"Govorili su nam da će oni odraditi stvari na svoj način, ali to se nije dogodilo. Nakon posljednjeg događaja, u kojem su ga nogama udarali po cijelom tijelu, njegovo psihičko stanje znatno je narušeno. Povukao se u sebe, ne razgovara mnogo, ne smije sam spavati, ima strah od odlaska u školu i boravka s ostalom djecom", priča nam Mirsad.

 

Mirsad ističe i da je učinio sve kako bi njegovom sinu bio olakšan boravak u školi, angažovanjem vozača da ga odvozi u obrazovnu ustanovu i dovozi kući, ali i asistenta koji je s njim trebao provoditi vrijeme na nastavi, na prijedlog uprave škole. Međutim, on kaže da to nije dalo željene rezultate, jer su napadi nastavljeni.

 

"Sina iz škole nisam želio ispisati jer mu država i Ustav daju pravo na obrazovanje, iako su to od mene tražili iz škole. Ne znam šta će sve nadležne službe učiniti po ovom pitanju. Mi smo angažovali advokata, ali se nadam i vjerujem da će konačno neko u pravosuđu zaustaviti ovo nasilje koje je moje dijete godinama proživljavalo. Za to neko mora odgovarati", naglasio je Adinov otac.

 

Stav direktrice škole

 

Nakon ispovijesti koju su za Klix.ba dali Adinovi roditelji kontaktirali smo i direktoricu Prve osnovne škole u Živinicama Senadu Bojagić. Kako nam je kazala, menadžment škole je poduzeo sve što je u okvirima zakona i pravilnika o disciplinskoj odgovornosti učenika.

 

"Komisija koju je formirala direktorica je uradila svoj dio posla i sada se čeka izjava učenika. Adin Brčaninović se od 15. oktobra nije pojavljivao na nastavi. Od nadležnog ministarstva imamo dopis da se mora provoditi pravilnik, a gospodin Brčaninović (Mirsad, op.a.) je angažovao advokata, gdje je kazao da komunikacija ide preko njega", navela je Bojagić za Klix.ba.

 

S druge strane, Adinovi roditelji su kazali da se njihov sin trenutno nalazi na psihološkom tretmanu, a nastavu ne pohađa iz školske klupe, naglasivši da mu je online model školovanja omogućilo resorno kantonalno ministarstvo.

 

Istočna Bosna