01
Decembar

Izetbegović: Uspio je moj pritisak o deblokadi FBiH, etnički prefiks mora otpasti

Published in BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da ima više optimizma nakon današnjih sastanaka u vezi s reforme izbornog zakonodavstva koji se vode u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

 

"Dobro je da se danas radilo u nekom plenumu jer su bili predstavnici parlamentarnih stranaka koje trebaju dići ruku za izmjene Izbornog zakona i Ustava. Sutra ujutru će se krenuti ozbiljnije s razmatranjem blokada u Federaciji BiH. Smatram da je to je jedan uspjeh i pritisak koji sam ja radio da se pregovori stave na dvije noge. Nažalost išlo se linijom manjeg otpora da se izađe ususret samo zahtjevima HDZ-a. Tako neće ići i sada idemo i s FBiH", rekao je nakon sastanaka koji se vode već treći dan u prisustvu američkih i evropskih zvaničnika.

 

Izetbegović kaže da bi u FBiH radije išli na indirektne izbore, onako kako je rečeno u Aprilskom paketu, ali da postoji problem iz RS-a.

 

"Oni to odbijaju bez jakog obrazloženja, a nema jakog razloga za to pa mislim da ima prostora da se dogovorimo", dodao je.

 

"Što se tiče direktnog izbora, može biti samo na način da svaki glas važi jednako, da se ne prave etničke izborne jedinice, da se ne prave asimetrična rješenjima, pa onda možemo tragati i za mogućnosti direktnog izbora", smatra Izetbegović.

 

On je istakao da etnički prefiks mora otpasti i da je to stav Venecijanske komisije.

 

"Ni same izborne jedinice niti kriterij, što je rekla Venecijanska komisija, ne smiju biti etnički bazirani", kaže Izetbegović i dodaje da će i Čović morati pristati na to.

 

Izetbegović je prokomentarisao i današnje pisanje ruskog lista Pravda koji, između ostalog, kaže da bi se pomoć Rusije bh. entitetu RS mogla odraziti i kroz slanje vojnih snaga.

Istočna Bosna