Print this page
29
Novembar

Dodik: Sutra idem u Moskvu, Zapad ima poguban uticaj, razumiju nas Mađarska, Hrvatska

Published in BiH

Milorad Dodik je za RTRS rekao da su u toku diplomatske aktivnosti predstavnika RS, od njega preko Željke Cvijanović, Tegeltije, Košarca i drugih.

Kaže da u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima pokušavaju razbiti davno stvorene stereotipe. 

 

- Ono što pokušavamo je da našim partnerima širom svijeta pokušamo objasniti ovu situaciju u kojoj se nalazimo, rekao je Dodik.

Naveo je da sutra ujutro putuje za Moskvu.

 

- Ja ću se sresti s Putinom i zato idem tamo. I večeras je tamo bilo malo podsmijeha. Sva strategija Zapada je da ima neki maligni uticaj Rusije, oni imaju poguban uticaj ovdje poput Britanije, dijelom Amerike, sad vidimo da nećemo imati naklonost ni nove Njemačke vlade, rekao je Dodik.

 

On je dodao da nije iznenađenje stav Kine I Rusije u UN-u.

 

- Nije iznenađenje. Ja sam radio na tome. Schhmidt ne postoji, ne postoji OHR, nema toga. To je postalo i pomalo jadno. Kad se on pojavio kao ime, ja sam pročitao njegovu biografiju i ona je sjajna. Ali kako ste mogli pristati doći ovdje, a da niste prihvaćeninh Savjetu bezbjedbosti UN, rekao je Dodik.

 

Rekao je da se danas u Sarajevu sa međunarodnim zvaničnicima razgovaralo o Izbornom zakonu, imovini i nametnutim zakonima visokih predstavnika.

 

- Postoje nepomirljivi stavovi i zato je BiH neuspješna zemlja. S jedne strane muslimani i međunarodni zvaničnici žele definirati zemlju koja odgovara samo muslimanima. S druge strane mi otpočinjemo s vraćanjem otetih nadležnosti u Narodnoj skupštini. To sam i večeras rekao, mi nemamo namjeru da odustanemo od toga, rekao je Dodik.

 

On je rekao da razumijevanje za situaciju i poziciju RS razumiju u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji ...

 

Rekao je da je večeras ponovio da treba da se povuče Inzkov zakon.

 

- Ako ne uspijete. Imate problem, rekao je Dodik.

 

(Vijesti.ba)

Last modified on ponedjeljak, 29 Novembar 2021 23:04