29
Novembar

Izetbegović o Izbornom zakonu: Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno

Published in BiH
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka u Delegaciji EU na kojem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH poručio je da tek slijede najduži sastanci i da probosanski blok jedinstveno ide na sve ili ništa.

 

Izetbegović je istakao: "Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno."

 

Kaže da najduži sastanci tek slijede i da za sada nema ništa konkretno osim što se osjeća ta kritična masa na probosanskoj strani da neće izaći ususret ničemu što je jednostrano.

 

"Moraju se uraditi izmjene i za Federaciju BiH i za Predsjedništvo BiH. Imamo blokade imenovanja Vlade FBiH, popune Ustavnog suda, pogledajte koliko strategija razvoja, preko 150 akata stoji u Domu naroda FBiH. Te stvari se moraju riješiti", rekao je.

 

Lider SDA ističe da mu je drago što su i ostali u tom probosanskom bloku jednako odlučni.

 

"Ne samo da sam ja pri tome, nego sam sjedio i s drugim probosanskim strankama i oni potvrđuju takvu stvar. Neće se moći izaći jednostrano HDZ-ovom prijedlogu", dodao je nakon sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici SBB-a, NiP-a, A-SDA i drugi.

 

Na novinarsko pitanje da li su stranci Izetbegoviću zaprijetili sankcijama, on kaže da nisu.

 

"Nisu prijetili sankcije, ali se vrši pritisak na sve strane, a ponajmanje na HDZ. Ali preživjet ćemo, nismo u politici od jučer. Treba postaviti sve na dvije noge", dodao je.

 

Večeras će biti održana i radna večera kod evropskog ambasadora na kojoj će prisustovati svi ključni akteri izmjena Izbornog zakona BiH.

 

 

 

Razgovore sa bh. liderima vode američki izaslanik koji je zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst, te šef Delegacije EU Johann Sattler.

 

Last modified on ponedjeljak, 29 Novembar 2021 18:25

Istočna Bosna