12
Novembar

Supružnici iz Visokog zlostavljali dijete, uskraćivali mu hranu, zakovali prozore

Published in BiH

5

Općinski sud Visoko potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u kojoj se supružnici Harun Smolo i Amina Smolo terete za krivično djelo nasilje u porodici i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

 

- Duži vremenski period od 25. septembra 2017. godine do 08. septembra 2021. godine, na području grada Visoko, vršili su psihičko i fizičko nasilje nad oštećenim, sinom osumnjičenog Haruna Smole i pastorkom osumnjičene Amine Smolo, malodobnim djetetom A. S. (rođen 2015. godine) s kojim su živjeli u zajedničkom kućanstvu i grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog i da tako postupajući grubo zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, što su i htjeli – navodi se u optužnici.

 

Navodi se također da su kažnjavali dijete kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo.

 

- Osumnjičeni Harun Smolo ga je udarao kaišem, osumnjičena Amina Smolo muhalicom i čupala rukama za kosu – navodi se također u optužnici.

 

NN osobe su prijavile nasilje i zanemarivanje djeteta.

 

- Osmog septembra 2021. godine policijski službenici Policijske stanice Visoko i službenica JU Centra za socijalni rad Visoko pronašli su dječaka u mjestu stanovanja u Buzić Mahali, samog u kući koja nije uvjetna za život i nema električne energije, a iz koje nije mogao izaći s obzirom na to da su ulazna vrata od kuće bila zaključana ključem koji je sa sobom nosila osumnjičena Amina Smolo, a vrata sobe u kojoj se nalazio dječak dodatno su osigurana da ne može izaći tako što su vrata pričvršćena metalnim lancem koji je povezan sa krilom i štokom vrata i dodatno pričvršćena PVC žutom kesom, u sobi u kojoj nije bilo mogućnosti da obavlja fiziološke potrebe osim u tutu, koju nije imao gdje isprazniti zbog čega se u sobi osjećao užasan smrad i zagušljivost, a u uvjetima življenja je boravio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

 

Kada je i na licu mjesta utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući, ljetnoj kuhinji koja je uvjetna za stanovanje i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste, ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kroz prozor kada su oni bili odsutni, osumnjičeni Harun Smolo je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu, usljed čega je kod oštećenog zbog dugotrajne izloženosti stresnim i traumatskim događajima unutar porodice u vidu lošeg postupanja, emocionalnog i tjelesnog zanemarivanja od osumnjičenih, koji ukazuju na ekstremne oblike odbacivanja, brutalnosti, zanemarivanja i zlostavljanja, dovelo do narušavanja zdravlja – istaknuto je u optužnici.

 

Dječak je smješten na sigurno mjesto, a psihološko-psihijatrijskim vještačenjem je utvrđeno u kakvom se stanju nalazi.

 

Također je navedeno da su njegovi staratelji psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana svoje porodice sa kojim žive u zajedničkom kućanstvu i kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime su počinili produženo krivično djelo nasilje u porodici i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

 

- Ujedno je Općinskom sudu Visoko podnesen i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženima jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će optuženi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke te da će ponoviti krivična djela - ističe se u optužnici koju je Tužilaštvo ZDK objavilo na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Istočna Bosna