08
Novembar

Escobar: Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio

Published in BiH

Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas, svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo.

 

To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona - izjavio je novinarima u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar, nakon sastanka s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamerntarne skupštine BiH.

 

Prema njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

 

- Upravo radi ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo radi tog velikog rasta u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi - kazao je Escobar.

 

Stoga, dodao je on, "moramo dvije stvari učiniti - jedna je da osiguramo da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima".

 

- Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi trebate biti dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo osigurati je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom - istaknuo je Escobar.

 

- Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS-u, ali i one koje je najavio da će uraditi - rekao je Escobar.

 

- Jer, politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali - zaključio je Escobar.

 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar, koji boravi u službenoj posjeti BiH jutros se, u odvojenim susretima, sastao s članovima Predsjedništva BiH, a planiran je i sastanak sa rukovodstvom oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te sa predsjednicima klubova u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

 

 

Istočna Bosna