08
Novembar

Komšić: Escobar izričit - rata u BiH neće biti!

Published in BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielom Escobarom u zgradi Predsjedništva BiH.

- Izričito, poruka gospodina Escobara je da rata u BiH neće biti. Dejton je bio, jeste i ostaje osnov politike SAD - rekao je Komšić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

 

Escobar je dalje poručio, kaže Komšić, da su SAD potpisnica Dejtona i da se ništa mimo tog sporazuma ne može se desiti bez saglasnosti SAD, kao i evropskih saveznika.

 

- Poruke su da Beograd, odnosno Srbija nisu zainteresovani ni za kakvu vrstu konflikta ili sukoba u BiH ili oko nje. Perspektiva cijele regije jeste u integracionim procesima svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu i sve regionalne inicijative, uključujući i "Otvoreni Balkan", su prihvatljive - ističe Komšić.

 

Ocjena Escobara, iznosi Komšić, je da je sve ovo što se događa u BiH vještačka kriza i da za nju ne postoji realan osnov.

 

- SAD će dobro paziti i ništa što se tiče promjene bilo kakvih granica, odnosa koji su definisani u Dejtonu, neće biti prihvatljivo za SAD - napominje Komšić.

 

Dalje kaže kako SAD smatraju da je EU proširenje na Zapadni Balkan imperativ ne samo za nas, nego i za EU. SAD stoje iza toga da Zapadni Balkan mora čim prije ući u jače integracione procese s EU, koji će završiti integracijom cijele regije u EU.

 

Sagovornici su se dotakli i pitanja kriminala i korupcije koja hara cijelom regijom, pa i Bosnom i Hercegovinom.

 

- U tom smislu potrebno je da pravosuđe, konkretno tužilaštva rade svoj posao onako kako to nalaže zakon, ali beskompromisno, ne gledajući koga će taj zakon zakačiti. Za takvu vrstu pristupa imat ćemo uvijek podršku SAD - dodao je Komšić.

 

Istakao je i da tokom današnjeg sastanka s Escobarom nije bilo govora o Izbornom zakonu, niti je američki dužnosnik vršio bilo kakav pritisak niti tražio bilo kakve ustupke probosanske strane.

 

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da, što se tiče Srbije, uvijek razlikuje ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsjednika Aleksandra Vučića, jer "najčešće izgleda da Vulin govori ono što Vučić neće da kaže.

 

- Zna se ipak tamo ko i kako odlučuje. U ovom slučaju je bitno šta kaže Vučić, a ne Vulin. Ohrabrujuća je izričita poruka Escobara da rata neće biti i da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti, ne može biti promijenjeno. E sad, da li ima dovoljno budala u BiH i cijeloj regiji, svi smo se uvjerili da ima. Ali takve poruke treba cijeniti, jer se izgovaraju zvanično od strane ozbiljnih predstavnika administracije i nemam razloga da sumnjam u njih - rekao je Komšić.

 

Ohrabrujuća je to poruka za sve građane u BiH, ponavlja Komšić, te dodaje da samo lud čovjek može ići za tim da ugrozi mir nakon svega onoga što smo prošli.

 

- Što se tiče proširenja EU na Zapadni Balkan, šta god i kako god Evropa se postavljala, ja mislim da mi od toga ne možemo odustati. To bila katatrofalna pogreška. Priča o EU ne svodi se samo na to da budete član, nego da implementirate sve ono što vrijedi kao sistem vrijednosti u EU. To je najplemenitija ideja koja se rodila - kontinent bez rata - naglašava Komšić.

 

Naša trenutna razočarenja pojedinim postupcima zemalja članica ne smiju biti osnov da odustanemo od NATO-a i EU, kazao je Komšić, te dodao da moramo čvrsto vjerovati da je to izlaz i za BiH i za cijelu regiju iz balkanske krčme i da ta vrata zauvijek zatvorimo.

 

Pojašnjava da s Escobarom nije razgovarao ni o sankcijama prema bilo kome ili bilo čemu.

 

- Moj utisak je da je riječ o dužnosniku američke adminsitracije koji očigledno ima podršku na višim nivoima, koji to izgovara vrlo jasno i glasno, bez uvijanja u bilo kakve fraze ili diplomatske odgovore. Čovjek je jasno definisao pravce njihovog djelovanja u BiH i regiji - kazao je Komšić.

Istočna Bosna