Print this page
07
Novembar

Gabriel Escobar danas stiže u našu zemlju, ponovit će podršku cjelovitoj BiH

Published in BiH

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Z. Balkan Gabriel Escobar danas stiže u posjetu Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade SAD u BiH je najavljeno da će Escobar boraviti u Sarajevu i Banjoj Luci kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, razgovarao o kritičnim pitanjima korupcije i pozvao sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.

 

Njegova posjeta dolazi u vrijeme sve opasnije blokade državnih institucija koju predvodi član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i najave da će entitet RS jednostrano oteti sve nadležnosti države te formirati parainstitucije.

 

- Sastat ću se, ne samo s političarima, već sa integracijskim političarima i poslovnim liderima, rekao je Escobar uoči posjete.

 

U intervjuu za RSE je poručio da svaki korak ka potkopavanju Daytona, uključujući i ono što Milorad Dodik sad radi, je jako štetno i veoma destabilizirajuće prema regiji. Govoreći o eventualnim sankcijama, on je rekao da bi najprije bželio održati razgovore s ambasadorom prije nego objavimo nove sankcije.

 

- To je na stolu. Ali želim kazati građanima Bosne i Hercegovine da neće biti novog rata. Mi u međunarodnoj zajednici, a jedinstveni smo u tome s naši partnerima u Evropi, želimo osigurati da se provode sve naše obaveze prema miru i sigurnosti ljudi u regiji. Što se tiče slabljenja centralnih institucija, bit ću jako iskren. Razlozi koji se kriju iza toga su korupcija. Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini."

 

Što se tiče slabljenja centralnih institucija, bit ću jako iskren. Razlozi koji se kriju iza toga su korupcija. Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini, rekao je Escobar u intervjuu.

 

On je tom prilikom poručio i da agendu koju zastupa Dodik ne podržava niko drugi u regiji, uključujući Srbiju.