- Policijska vježba ima za cilj da dodatno isprovocira i zastraši Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu. Nije postojao nijedan drugi racionalan razlog da se u ovom trenutku održi jedna ovakva vježba osim zastrašivanja i provociranja povratnika u ovaj entitet - naveo je Salkić u saopćenju koje je uputio njegov Kabinet.

 

Dodao je kako ne treba zaboraviti da su presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu dijelovi policije RS-a označeni kao počinioci genocida nad Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone UN-a" Srebrenice 1995. godine.

 

- Mi živimo vrhunac pritiska na Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu koji se intenzivno manifestira kroz sistemsku diskriminaciju u zadnjih deset godina. Od OHR-a, međunarodne zajednice i domaćih institucija koje su zadužene da štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine zavisi kako će sve ovo završiti - smatra Salkić.

 

Dodao je kako međunarodna zajednica, OHR i domaće institucije "nemaju još puno vremena da reaguju i obuzdaju ponašanje separatistički orijentisane vlasti u ovom entitetu prije nego li oni poduzmu naredne korake".

 

- Zbog toga vas pozivam da bez odlaganja odmah reagujete i sankcionišete one koji rade na rušenju ustavnog poretka zemlje, te prijete ugrožavanju mira i stabilnosti - naveo je Salkić.