15
Oktobar

DW: “Nema nazad” ili sankcije

Published in BiH
Amerika je spremna da koristi sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Nakon najave povlačenja iz OS BiH i UIO, podršku "srpskom jedinstvu" povlači i opozicija u entitetu Republika Srpska.
 
 
Kada je u julu ove godine, sada već bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, malo je onih koji su vjerovali da bi se politička kriza mogla ovoliko zakomplikovati. I politički i esnaf zadužen za analizu, vjerovao je da će se ili postići dogovor u vezi sa nametnuom odlukom o zabrani negiranja genocida ili će se političke strasti smiriti i nastaviti sa “lajt” varijantom nefunkcionisanja državnih institucija.
 
 
Ko je iznad koga
 
 
Međutim, Republika Srpska je tada odbacila sporne odredbe i zakonom ga proglasila ništavnim na dijelu teritorije nad kojim ima ingerenciju. Taj zakon sada je stupio na snagu, nakon što je odbačen veto Kluba Bošnjaka. Sada se postavlja pitanje koje se postavljalo i kada je usvojen, kako će se taj zakon sprovoditi. Da li to znači da će neko ko negira genocid u RS, biti predmet istrage SIPA-e i da li u tom slučaju institucije u RS mogu da spriječe državne organe u sprovođenju istrage? Ko je nadležan ukoliko neko RS naziva genocidnom, za šta je novim zakonom definisana novčna i kazna zatvora, a prijavljen je na adresi u Federaciji BiH, a u trenutku kršenja zakona se nalazi na teritoriji RS?
 
 
Ni tada, kao ni danas, pravnici nemaju jasan stav. I tada su mnogi upozoravali da nije dobro donošenje zakona na ovaj način, te da nije dobro ni njihovo nametanje.
 
 
„Mnogo nepoznanica i za ovakav sistem kao što je BiH. Mislim da će oba ta zakona, nametnuti od strane visokog predstavnika i zakon koji ga poništava na teritoriji RS, biti nesprovodivi ili sprovodivi u jako malom broju slučajeva“, rekao je nakon usvajanja ovih zakona u Narodnoj skupštini RS advokat Aleksandar Jokić.
 
 
To je OK
 
Ukazom predsjednice RS, Željke Cvijanović, zakon kojim se poništava važenje Inzkove odredbe o zabrani negiranja genocida, stupio je na snagu, i za zvaničnu Banjaluku, stvar je završena. Izmjene Krivičnog zakona BiH neće se sprovoditi na teritoriji RS, navodi DW.
 
 
„Naš Ustavni sud (Ustavni sud RS op.a.) je rekao da je to OK. Prošli smo tu proceduru. Vjerovatno će doći do Ustavnog suda BiH, koji će sve što je u RS, po inerciji, smatrati nevažećim. Ali ja moram da poručim da će on važiti i nakon toga. Nema čak potrebe ni da idemo na skupštinu. Mi ćemo obezbijediti da se naši zakoni sprovode“, rekao je Dodik.
 
 
Istovremeno, u Klubu Bošnjaka najavljuju apelaciju Ustavnom sudu BiH. Kažu da je ovo nastavak etničkog čišćenja i pozivaju OHR da reaguje.
 
 
„Nakon ovog ukaza treba da reaguju svi. Ići ćemo na apelaciju Ustavnom sudu BiH. Mislim da je predsjednica pobrkala nadležnosti i to ne može na takav način da funkcioniše. Nešto mora hitno da se uradi”, kaže Mihnet Okić, delegate Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.
 
 
Iz krize u potpunu blokadu
 
 
Kao produkt svega ovog, BiH se nalazi vjerovatno pred najvećim postdejtonskim izazovom, nakon najave da će se pred poslanicima naći zakoni kojima se „vraćaju nadležnosti Republici Srpskoj“. Sve je spremno, samo se čeka konačna verzija prijedloga, kaže Milorad Dodik.
 
 
„Proglasićemo ništavnim Zakone o sudu i tužilaštvu na prostoru RS. To ćemo uraditi sa SIPA-om sa obavještajnom službom. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah. Nakon tih odluka, SIPA-i zabraniti djelovanje na teritoriji RS i dati joj rok da napusti RS. Ukoliko se to ne desi onda ćemo primjerenim mjerama to učiniti“, rekao je Dodik, zakazujući sjednicu entitetskog parlamenta za kraj ovog mjeseca.
 
 
U igri je još i preispitivanje statusa u Oružanim snagama BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Sa druge strane, opozicija u RS je otkazala Dodiku „srpsko jedinstvo”, koje se pojavilo kao model djelovanja nakon nametanja Inckovog zakona. Dodikove poteze već su proglasili avanturističkim, koji bi kažu, samo mogle RS da odvedu u destabilizaciju i konflikt.
 
 
„Ne želimo da učestvujemo u kreiranju radikalnih koraka, potencijalnih sukoba i nečemu što može izazvati nestabilnost u RS“, kaže prvi čovjek PDP-a, Branislav Borenović.
 
 
Kako u praksi
 
 
“Opet se postavlja pitanje sprovođenja ovog plana u praksi. U sve navedene institucije i bezbjednosne agencije, RS je uključena sa nešto manje od trećine kadra. Potez koji se planira, nije realno sprovesti”, kaže politički analitičar i pravnik, Vehid Šehić.
 
 
„Ako govorimo o vladavini prava, onda se moraju poštovati zakoni ove zemlje. Ne može skupština RS negirati zakone koji su doneseni na državnom nivou. Tako da je za mene kao pravnika to gotovo nemoguće napraviti. Zakoni će i dalje važiti na cijeloj teritoriji BiH“, kaže Šehić.
 
 
Zajedno sa koalicionim partnerima SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom ima mogućnost usvajanja potrebnih zakona u entitetskoj skupštini i bez opozicije. A sudeći po najavama, u taj proces će ući, kako poručuju iz SNSD-a, bez obzira na posljedice.
 
 
Posljedica bi moglo biti jer su, kako poručuju iz američke Ambasade u BiH, sankcije spremne i na njihovoj upotrebi se neće oklijevati. Poručuju da ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet povukao iz državnih institucija, te da SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.
 
 
“Nećemo se povući”
 
 
„Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizirajuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.
 
 
Program SNSD-a koji se sprema zove se „Samostala Republika Srpska, u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine“ i kako poručuje prvi čovjek stranke odnosi se na rad na vraćanju nadležnosti koje su RS otete. Bez obzira na upozorenja, poručuju da nema nazad.
 
 
„Naša je procjena da je ovo trenutak kada nema nazad. Mi mislimo veoma ozbiljno i nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama, kao što ste mogli da svjedočite u nekom prošlom vremenu“, kaže Dodik.
 
 
Upozorenje PIC-a
 
 
Zasjedali su i ambasadori Savjeta za implementaciju mira (PIC), koji traže da se prekinu aktivnosti koje vode destabilizaciji i prijetnje otcjepljenjem.
 
 
 
“Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih političkih predstavnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira, suprotni su onom na što su se svi politički lideri obvezali i kuda BiH treba ići”, saopšteno je iz OHR-a nakon sjednice PIC-a, uz navedeno protivljenje Ruske Federacije.
 
 
N1

Istočna Bosna