13
Oktobar

IZ AMERIKE JASNO O NAJAVAMA DODIKA: PUT U IZOLACIJU I PROPAST, MOGUĆE SANKCIJE

Published in BiH

Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija, naveli su iz američke ambasade.

 

Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, iz Ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH su za N1 kazali da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države BiH. 

 

Iz Ambasade BiH su pojasnili i to da je BiH država sa dva entiteta i Brčko distriktom.

 

  • Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo – naveli su iz američke ambasade.

Istakli su i to da će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

 

  • Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti – poručili su.

Podsjetimo da je Dodik jučer na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovisati “program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”.

 

Naveo je i to da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obavještajnu strukturu”. Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti djelovanje u RS.

Last modified on srijeda, 13 Oktobar 2021 21:57

Istočna Bosna