Print this page
07
Oktobar

Opozicija u RS-u: Ako za 15 dana BN TV ne dobije digitalni signal idemo pred zgradu RTRS-a

Published in BiH

Opozicija u Bh. entitetu RS najavila je nove proteste, ovaj put pred zgradom RTRS-a, ukoliko RTRS u roku od 15 dana ne uključi BN TV u digitalni sistem MUKS-A, kao što su učinili sa ATV-om.

 

Kako su rekli predstavnici poslaničkih grupa SDS-a, PDP-a, DNS-a i SPS-a o tome su uputili zajednički pisani zahtjev direktoru Regulatorne agencije za komunikacije BiH, članovima Vijeća ove agencije i direktoru Radio-televizije Republike Srpske.

Također su zatražili da se sve TV stanice koje ostanu bez analognog signala narednih dana uključe u digitalni MUKS-A na lokacijama Banja Luka, Mostar i Sarajevo u roku od 30 dana.

 

"Suština našeg obraćanja je omogućiti BN TV-u uključivanje u isti sistem kako bi pokrivenost njihovog programa bila dostupna svim građanima RS -a. Tehnički kapaciteti za to postoje i naš zahtjev je opravdan jer ga traže i građani Republike Srpske koji su ostali bez signala BN-a, ali i drugih televizija", rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS -a u NSRS-u.

 

On je dodao da je nakon protesta održanih 2. oktobra režim mnogo labaviji.

"Sada su na klimavim nogama. Osim krađe, na vidjelo su izašle i ružne neprimjerene stvari lidera SNSD-a", rekao je Stanić.

 

Poslanik Nebojša Vukanović rekao je da je obaveza svih televizija da dobiju signal i da neće odustati od pokušaja da vrati signal BN TV-a i bilo kojoj drugoj televiziji.

 

"Ne radi se ni o kakvoj borbi za nečiji interes, već se radi o borbi protiv diskriminacije. Opremu su dobili na korištenje od Vijeća ministara i nisu je kupili. Zato je njihova obaveza da ga daju svim komercijalnim televizijama, koje su ga ranije koristile i koje ispunjavaju uslove da uz naknadu koriste MUKS-A i emituju digitalni signal", rekao je Vukanović.

 

Šef kluba DNS-a u NSRS-u Duško Ivić rekao je da će DNS ustrajati u svojim zahtjevima protiv medijskog mraka i kontrole medija od strane vlasti u RS-u. On je pozvao vlast da podnese ostavku i rekao da nakon skandala i hapšenja ova vlada više nema legitimitet.

 

"Vrijeme je da podnese ostavku, ne samo vlade nego i ministra zdravlja. Ovih dana vidimo neke spin-off informacije u vezi s opskrbom kisikom, samo zato što su kisik nabavljale kompanije koje za to nisu imale papire", rekao je Ivić.