Kako je istaknuto, cilj srbijanskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je riječ o počinjenim zločinima.

 

- Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon sa političkim motivima - stoji u saopćenju.

 

Dalje navode da su političku pozadinu ovakvih postupaka srbijanskih vlasti već ranije razotkrili i sudovi u evropskim državama, koji su, postupajući na osnovu optužnica i potjernica iz Srbije u slučajevima Ganić i Divjak, konstatovali da je riječ o politički motiviranim optužnicama, te da oni ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji.

 

- Ukoliko postoji osnov sumnje, kada je u pitanju Edin Vranj, sve navode trebaju ispitati pravosudni organi Bosne i Hercegovine, koji u saradnji sa drugim državnim organima imaju obavezu uključiti se u ovaj slučaj i zatražiti izručenje Vranja. Ukoliko odbiju izručiti državljane Bosne i Hercegovine pravosuđu BiH, srbijanske vlasti će poslati nedvosmislenu poruku da je Srbija neprijateljska sredina za bh. građane koja ne garantuje nikakvu pravnu sigurnost, već želi isključivo vršiti progon branilaca Bosne i Hercegovine od agresije. Podsjećamo da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo učesnice u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja da provodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH - stoji u saopćenju.