08
Avgust

HALVA ĆE DA ZAMIRIŠE VEČERAS ŠIROM BOSNE I HERCEGOVINE

Published in BiH

Večeras sa zalaskom sunca nastupa 1443. hidžretska godina, a prvi dan Nove godine muslimanskog kalendara odnosno prvi muharrem pada na 9. august, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Muslimani u našoj državi najčešće ovaj datum obilježavaju pravljenjem halve i kupovinom sedam osnovnih namirnica.

 

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, a.s., iz Mekke u Medinu.

 

Datum kada počinje nova hidžretska godina određuje se raznim tehnikama – uključujući upotrebu naučnih i astronomskih proračuna, ili tako što se zvanično opaža mlađak. Metoda se razlikuje od države do države.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 9. augusta 2020. godine, dok prema proračunima Centra za astronomiju, prvi dan nove godine u 2021. u većem dijelu svijeta past će u utorak, 10. augusta.

 

U povodu nastupajuće Nove 1443. hidžretske godine, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svim muslimanima u našoj zemlji i svijetu uputio je najiskrenije čestitke.

 

  • Molimo Uzvišenog Allaha da nam je učini berićetnom i plodonosnom, a da u naše međusobne odnose unese više topline, razumijevanja i ljubavi. Sretna Vam Nova 1443. hidžretska godina – kazali su iz Rijaseta Islamske zajednice.

Običaji koji se vežu za ovaj praznik jesu pravljenje halve, kao i kupovina sedam osnovnih namirnica “radi berićeta i nafake”, a one su najčešće brašno, so, ulje, šećer i riža.

Istočna Bosna