Kako nezvanično saznaje RTRS, ročište je zakazano radi razmatranja prijedloga za određivanje pritvora zbog Savčićevih istupa u javnosti i komentarisanja događaja iz proteklog rata. Ročište je zakazano za 11 sati.

 

Milomir Savčić se optužnicom tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

 

Optužnica ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS-a i bataljona Vojne policije koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

 

Savčić je nedavno u medijima izjavio kako odluka sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja gneocida i veličanju ratnih zločinaca, predstavlja kukavički i podmukli čin.

 

On je tada naglasio da je cilj nametanja ovog zakona da se tema Srebrenice predstavi kao dogma o kojoj nema rasprave, nego da je to tako kako je utvrdio neki sud koji nije pravosudna institucija koja je formirana na legalan način.

 

- Ovdje se samo otvaraju novi problemi i razlozi za nova sukobljavanja i staje se na put utvrđivanju istine, te pomirenju i normalnom životu ili suživotu na ovim prostorima - rekao je tada Savčić.