31
Juli

Jusuf Nurkić : Na raspolaganju sam reprezentaciji za EP, nikad to nije bio problem

Published in BiH

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o današnjoj posjeti Visokom, Portlandu, reprezentaciji BiH i brojnim drugim temama.

 

Nurkić je danas došao na druženje u Visoko sa štićenicima četiri doma za nezbrinutu djecu iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Zenice koje je organizovao Semir Osmanagić.

 

"Semir je vrhunski organizator. Svi smo ovdje došli zbog djece jer oni apsolutno trebaju biti prioritet našeg društva. U Bosni i Hercegovini imamo velike probleme s nasiljem u porodici, a ne govorimo o tome. Djeci bez roditelja ne možemo vratiti roditelje i ne možemo im dati ljubav koju zaslužuju, ali možemo na jedan dan im napraviti ambijent da se oni osjećaju kako bi se dijete i trebalo osjećati", rekao je Nurkić.

 

Nurkić je već ranije posjetio "piramide" u Visokom.

 

"Ta posjeta mi je značila mnogo više nego što sam mislio da će mi značiti. Svi imaju nešto protiv Semira, ali bojim se da su pogriješili. Volio bih da svi ljudi u Bosni i Hercegovini dođu i pogledaju ovo i uvjere se sami. Sve što sam ja vidio je fenomenalno za priču o Bosni i Hercegovini, cijela država može živjeti od ovoga.

 

Što se tiče njegove NBA karijere u Portlandu, Nurkić kaže kako trenira svaki dan, ali da ne zna kada će se vratiti u SAD.

 

"Spremam se za sezonu, očekujem da će mi biti najbolja. Sa novim trenerom Chaunceyem Billupsom sam obavio višesatni razgovor i uzbuđen sam kao nikada do sada", rekao je Nurkić i dodao da je sada zdrav 100 posto i da je povreda noge prošlost.

 

Bosanskohercegovačka olimpijka Lana Pudar je otišla u Tokiju djelimično i zbog Jusufa. Naime, ljekari su joj preporučili operaciju stopala zbog koje ne bi učestvovala na Olimpijskim igrama, no Nurkić joj je pomogao i zatražio mišljenje ljekara u Portlandu.

 

"Bila bi zaista razočaravajuća okolnost da dijete koje se kvalifikuje na Olimpijske igre rizikuje da ne ode tamo. Olimpijske igre su san svih sportista, a ona je već tako mlada otišla i to bez ijednog olimpijskog bazena u blizini svoje kuće. Mislim da je veoma sramotno da država ne želi stati iza sportiste kao što je mala Lana. To je obaveza politike i društva u kojem se nalazimo", rekao je Nurkić.

 

Nurkić kaže da je uvijek tu za reprezentacije Bosne i Hercegovine i da će igrati na Eurobasketu.

 

"Na selektoru Bosniću je da složi ekipu na najbolji mogući način, a mi smo tu da ga slušamo. Ja sam na raspolaganju apsolutno, sa selektorom se čujem često. Što se mene tiče, nikad nije bio problem nit će biti u reprezentaciji", istakao je Nurkić.

Istočna Bosna