Print this page
28
Juli

U sudnici prezentirana Viber prepiska, Hodžić pisao Oriću: "Fadila mogu jednim papirom zakucati"

Published in BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori", kojim su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fikret Solak i Fikret Hodžić, vlasnik firme FH Srebrena malina, a zbog nabavke 100 kineskih respiratora za potrebe Federacije BiH. 

 

Tužilac Džermin Pašić nastavio je izvoditi i ulagati materijalne dokaze koji, prema tvrdnjama Tužilaštva, dokazuju nezakonitosti u nabavci respoiratora.

 

Najprije je prezentirao set dokaza koji se odnose na postupak carinjenja 80 respiratora koji su prvi stigli na Sarajevski aerodrom. Kako je naveo, time Tužilaštvo dokazuje da su u postupcima carinjenja upotrebljavane različite verzije profaktura.

 

Na to je reagirala braniteljica optuženog Fikreta Hodžića, koja je ustvrdila da u tome ništa nije sporno. Kazala je da se radi o uobičajenim stvarima u poslovanju, te naglasila da su profakture ustvari predračuni koji su dostavljani u fazi nabavke, dok je faktura dostavljena nakon što su respiratori isporučeni.

 

Tužilac se potom fokusirao na komunikaciju iz Viber grupa "Gensek", iz koje je, prema njegovim tvrdnjama, vidljivo da je i prije postupka nabavke Novalić imao komunikaciju sa drugim osobama u toj grupi u kojoj se govori o nabavci respiratora.

 

Pa je tako izdvojio poruku koju je u grupi napisala Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, u kojoj piše: "Šefe, čujte se vi sa Sebijom o cijenama respiratora".

 

Također je predočena komunikacija između Kalajdžić i tadašnjeg šefa kabineta premijera Hasana Ganibegovića, koji joj je proslijedio upozorenje izvjesnog Edvina Kučukovića u kojem se navodi da kupljeni respiratori ne odgovoraju za liječenje Covid-pacijenata.

 

Tako 28. aprila Ganibegović proslijeđuje poruku: "'Molim vas, proslijedite ovo do premijera. Respiratori nisu odgovarajući, pacijenti umiru na tim respiratorima jer dolazi do rupture pluća. Ovakve vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara'. Sjećate li se ove poruke, dobili smo baš te respiratore".

 

Braniteljica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović prigovorila je na ovaj dokaz, kazavši kako "mi do danas ne znamo ko je Edvin Kučuković".

 

- Nije pozvan ni kao svjedok. A znamo da je tada bila medijska hajka i svako je pisao šta je stigao. Tužilac interpretira šta je navodno neko mislio porukom, a taj neko nije pozvan kao svjedok - kazala je.

 

Tužilac je potom kazao i da je Novalić "i nakon što je savjetovan da raskine ugovor sa Srebrenom malinom istrajavao na njegovom očuvanju", te je u prilog toj tezi prezentirao poruke iz iste Viber grupe.

 

U jednoj od njih Edita Kalajdžić piše: "Šefe, ovaj ugovor se odmah treba raskinuti. Rok za isporuku je bio 15. april. Treba kazati da ništa ne preuzimaju još".

 

Na to Novalić odgovara: "Meni je za danas dosta. Kako ćemo poništiti kad su pare otišle u Kinu?", a ona odgovara: "Šta nas briga gdje su pare. Nije isporučio robu do 15. aprila, član 11 ugovora".

 

- Šta je razlog raskida? Rok? Još bi se gore uvalili - odgovara Novalić, na šta mu ona odgovara da je "ugovor katastrofa".

 

Prezentiran je i dio prepiske u kojoj se, kako je naveo tužilac, govori o odgovornosti dopremijerke Jelke Milićević.

 

Tako Novalić u istoj grupi 29. aprila piše: "Ne može ni Jelkica raditi svakojake nepodopštine i ostati 'nevina'", na što Kalajdžić odgovara: "Ma Harisu sam objasnila ovo oko budžetske i poslala za budžetsku inspekciju. Ne može se praviti Tošo".

 

Potom slijedi dio prepiske koja je, prema tvrdnji tužioca, brisana, a potom Kalajdžić piše: "I ove odluke je ona predložila. Sve je mogla obustaviti kao ratu za Energoinvest prošle godine. Dovela nas do kraja pa tek onda uplatila".

 

Prezentirana je i prepiska koja se tiče gostovanja Fikreta Hodžića na jednoj od televizija, a nakon što su, kako tvrdi tužilac, optuženi saznali o istrazi.

 

Novalić u istoj Viber grupi piše: "Razgovarao sam sa Fikretom. Sinoć je bila novinarka Degirmendžić koja je počela aferu i napravila niz improvizacija da se otvore vrata i mnogo toga pobije. Senad zove Fikreta da dođe večeras. Fikret pita treba li, on misli da treba. Treba mu to javiti. Ja ne znam treba li to ili ne treba. Treba pitati Dženanu i ako ona kaže da onda treba, i da ga spremi".

 

Tužilac je potom prezentirao komunikaciju kojom dokazuje da je osoba koja je ranije spominjana u poruci: "Selam, rekao mi je Asim da vam se javim", ustvari Asim Sarajlić.

 

Radi se o poruci koju je Sarajlić poslao Hodžiću u kojoj stoji: "Fadil je us**o i on je najodgovorniji. Ali sve što se desilo, moralo se desiti, Bog zna zašto je to dobro".

 

Također je prezentirana i komunikacija između Fikreta Hodžića i Nasera Orića.

 

U toj prepisci Hodžić piše Oriću: "Fadil nas ubi nogama. Pročitaj Avaz. Lik nije normalan".

 

Potom slijedi izbrisana poruka, a tužilac tvrdi da se radi o fotografiji dokumenta, koju je Hodžić potom obrisao, nakon čega piše: "Jer ja Fadila jednim papirom mogu zakucati".

 

Na to je reagirala Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović, kazavši da se radi o klasičnom primjeru svjedočenja tužioca.

 

- Vjerovatno je on bio prisutan kad je on to slikao - kazala je Vidović.

 

Suđenje će biti nastavljeno 30. jula u 9 sati, za kada je planirano saslušanje dvoje svjedoka.