27
Juli

U šumi kod Neuma bjesni požar, Dodik ne želi dati saglasnost za pomoć helikoptera

Published in BiH

Vatrogasci Neuma, okolnih općina kao i mještani pokušavaju ugasiti požar koji je izbio u šumi i koji se proširio ka objektima, no bez pomoći Oružanih snaga BiH s obzirom na to da Milorad Dodik nije htio dati saglasnost u Predsjedništvu BiH za korištenje helikoptera.

U poslijepodnevnim satima je buknuo požar na širem području Neuma koji je zahvatio borovu šumu. Vatra uništava travu i nisko rastinje, a prijetnja je i nekim objektima kao što je bivša tvornica pluta koja se nalazi u blizini.

Sve raspoložive ekipe su na terenu, neumski vatrogasci su također zatražili pomoć kolega iz okolnih općina, a zajedno s njima vatru gase i mještani, pišu lokalni portali.

S obzirom na to da se vatra proširila i da prijeti kućama zatražena je helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, međutim pomoć je izostala i to zbog Milorada Dodika. Kako saznajemo iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, upravo Dodik nije htio dati svoju saglasnost za upotrebu helikoptera, a koja je potrebna s obzirom na to da je Predsjedništvo vrhovni komandant Oružanih snaga.

Pretpostavimo da je razlog njegovog nedavanja saglasnosti odluka Narodne skupštine Republike Srpske da državnici iz ovog entiteta bojkotuju rad bh. institucija zbog toga što je Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.