27
Juli

Dodik potvrdio dolazak na sastanak Predsjedništva BiH sa Schmidtom - A BOJKOT?

Published in BiH

Iako je sinoć donio odluku da neće učestvovati u radu Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je potvrdio dolazak na sastanak članova Predsjedništva BiH s novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom iduće sedmice, saznaje Klix.ba.

 

Istovremeno, baš danas je predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović saopćio da su lideri stranaka u RS-u sinoć dogovorili i stavili u zaključke da zvaničnih sastanaka s novim visokim predstavnikom neće biti pa se postavlja pitanje da li je Dodik možda iznimka ili će prvi prekršiti zaključke.

 

Sastanak članova Predsjedništva BiH s njemačkim diplomatom Christianom Schmidtom zakazan je za 3. august, dva dana nakon što Schmidt stupi na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Kako saznajemo, novi visoki predstavnik će u Sarajevo doći 30. jula.

 

S obzirom na to da je Dodik potvrdio dolazak, očekuje se i da se pojavi na sastanku narednog utorka, čime se dovodi u pitanje bojkot rada u institucijama BiH srpskih predstavnika na državnom nivou vlasti.

 

Dodik je ipak, kao i mnogo puta ranije, u delikatnim situacijama uspio okupiti sve političke lidere u RS-u i postići jedinstven stav po pitanju odgovora na Krivični zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a kasnije prvi pogaziti dogovor.

 

Ni Dodika ni opoziciju jučer nije bilo briga što su u prethodnim danima jedni druge optuživali i vrijeđali na razne načine.

Istočna Bosna