Print this page
27
Juli

TUŽNA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA ARMIJE BIH ENVERA ŠEHOVIĆA

Published in BiH

Događaji koji su obilježili 27. juli.

 

 

916 – Umro Kliment Ohridski, najpoznatiji učenik braće Ćirila i Metodija i njihov saradnik u širenju slovenske pismenosti i književnosti.

 

1540 – Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen Thomas Cromwell, glavni savjetnik engleskog kralja Henrya VIII.

 

1789 – Kongres SAD-a osnovao Odjeljenje za spoljne poslove, koje je kasnije postalo State Department.

 

1841 – U dvoboju poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, pjesnik kavkaskih pejzaža i romantičnog buntovništva, jedan od najznačajnijih pjesnika i prozaista ruske književnosti 19. vijeka.

 

1844 – Umro engleski hemičar i fizičar John Dalton, jedan od osnivača atomske teorije materije. Proučavao je anomaliju neprepoznavanja boja, koja je po njemu nazvana daltonizam.

1905 – U Ljubotinju, u Crnoj Gori, rođen je Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. vijeka.

 

1921 – Kanadski ljekari Frederick Grant Banting i Charles Best izolovali su inzulin, što je ubrzo omogućilo efikasno liječenje dotad smrtonosne šećerne bolesti.

 

1941 – U organizaciji KPJ počeo oružani napad ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. Ovaj datum se do raspada SFRJ obilježavao kao Dan ustanka naroda u BiH protiv okupatora. Danas se obilježava u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a (bivši SUBNORBiH).

 

1953 – U Panmundžomu potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika UN-a.

 

1954 – Velika Britanija i Egipat postigli su sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.

 

1955 – Austrija obnovila državni suverenitet pošto su zemlju nakon 17 godina napustile strane trupe – njemačke po završetku Drugog svjetskog rata, a savezničke 10 godina kasnije. Austrija se obavezala na neutralnost.

 

1980 – U izbjeglištvu u Kairu umro bivši iranski šah Mohamed Reza Pahlavi. Na vlast je došao 1941, a zbačen je u Islamskoj revoluciji ajatolaha Homeinija

 

1979 – U državnom udaru u Ugandi svrgnut je predsjednik Milton Apolo Obote, koji je bio šef države od 1966. do 1971, kada ga je oborio Idi Amin Dada. Drugi put je postao predsjednik 1979.

 

1989 – Christer Pettersson proglašen krivim i osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva švedskog premijera Olofa Palmea 1986. On je kasnije oslobođen, a ubistvo je ostalo nerazjašnjeno.

 

1990 – Bjelorusija proglasila nezavisnost od tadašnjeg SSSR-a.

 

1993 – Na brdu Žuč od neprijateljske granate pri komandovanju odbrane Golog brda poginuo komandant Prve slavne motorizovane brigade Armije RBiH Enver Šehović. Posthumno je odlikovan najvećim priznanjem Zlatini ljiljan i Herojem odbrambenog rata ‘92-95, te jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime.

 

1996 – Tokom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala je bomba u zabavnom parku. Poginulo je dvoje i ranjeno 110 ljudi.

 

1998 – Bivša stažistkinja u Bijeloj kući Monica Lewinsky dala je prvu izjavu istražiteljima i time prekinula šestomjesečnu šutnju u vezi sa ljubavnom aferom sa američkim predsjednikom Billom Clintonom.

 

2003 – Umro američki komičar Bob Hope, koji je tokom 70-godišnje karijere igrao u vodviljima, radiodramama, pozorištu, na filmu i televiziji.

Last modified on utorak, 27 Juli 2021 06:54