27
Juli

Još jedna "šuplja priča": Dodik mora glasati u Predsjedništvu ako ne želi biti preglasan

Published in BiH

Prema Članu 28. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH za kvorum da bi se održala sjednica potrebno je prisustvo najmanje dva člana Predsjedništva.

 

Šta ovo u praksi znači i zašto je to bitno u svjetlu današnje odluke da predstavnici Republike Srpske u državnim organima vlasti, prema njihovim riječima, "neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH"?

 

Naime, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH ukoliko jedan član Predsjedništva nije prisutan na sjednici, ona se svejedno može održati i odluke se mogu donijeti i bez njega.

 

Ukoliko su svi članovi prisutni, a jedan od njih ne glasa, to opet znači da se sve odluke donose bez njegovog glasa kao da nije prisutan, naravno, uz uslov da ostala dva člana Predsjedništva glasaju za tu odluku.

 

U suštini, Dodikova najava da neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH, tj. glasati "za" ili "protiv" očigledno je još jedna "šuplja priča" kojom lider SNSD-a pokušava poentirati, međutim, u praksi nema realno uporište.

 

Dodik, naime, ako želi blokirati donošenje određenih odluka, mora se pozvati na vitalni nacionalni interes, tj. poslati odluku na dalje odlučivanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Samim glasanjem, odnosno pozivanjem na vitalni nacionalni interes, Dodik će de facto učestvovati u raspravi, čime se demantuje ranija današnja odluka lidera političkih partija sa sjedištem u RS-u.

 

Važno je napomenuti da Dodik nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke od odluka "mogle proći".

 

Treba i podsjetiti da je tokom osmomjesečnog predsjedavanja, Milorad Dodik zakazao samo dvije redovne sjednice Predsjedništva BiH što govori da je i ranije držao ovu instituciju "u blokadi".