Ova odluka počet će se provoditi već od sutra.

 

Dogovoreno je to na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS-a na današnjem sastanku u NSRS u Banjoj Luci, čiji je domaćin bio predsjednik NSRS Nedeljko Ćubrilović, a povodom posljednje odluke visokog predstavnika Valnetina Inzka.

 

- Ne postoje uslovi za rad predstavnika iz RS u Predsjedništvu BiH, PS BiH i Savjetu ministara – kazao je Čubrilović, te je nabrojao donesene zaključke:

 

- Mi, predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim

 

- Ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara

 

- Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH i odbacujemo svak usaradnju sa visokom predstavniku

 

- Bilo je riječi o drugim aktivnostima u narednom periodu

 

- Predsjednici stranaka su dogovorili da će u proceduru biti upućena dva zakona kao reakcija na ovaj zakon, a riječ je o krivičnim zakonima.

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je najavio da od sutra "srpski politički predstavnici neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ovo pitanje ne riješi".

 

- Do daljnjeg nećemo donositi nikakve odluke – rekao je Borenović, ali nije precizirao na koji način se očekuje da se "sporno pitanje riješi".

 

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je kazao da nikada više neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika.

 

- Parlamenti su jedino mjesto za donošenje zakonskih rješenja. Bilo koja odluka od visokog predstavnika ubuduće će biti odbačena – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

 

Posebna sjednica Narodne skupštine RS bit će održana u petak i bit će zatvorena za javnost, a na kojoj će se raspravljati o posljednjoj odluci odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopunama Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa zabranom negiranja genocida.

 

Također, na današnjem sastanku je dogovoreno da poslanički klubovi iz RS-a pripreme zajednički dva zakonska rješenja i upute ih u parlamentarnu proceduru, ali nije precizirano o kakvim zakonima se radi.

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik je podvukao da od danas predstavnici iz RS neće učestvovati u radu i odlučivanju.

 

- Nećemo da živimo u zemlji u kojoj neko na svom sajtu objavi zakon i da to bude važeće. Dogovorili smo se da uradimo dva zakonska rješenja i poznat je sadržaj tih zakona, ali ih nećemo sada komentarisati dok ne sjednu pravnici i ne naprave formalni akt – rekao je Dodik.

 

Predstavnici političkih stranaka danas su odbacili "namenute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim".

 

Današnjem sastanku u zgradi NSRS u Banjoj Luci, čiji je domaćin bio predsjednik skupštine RS Nedeljko Čubrilović, prisustvovali su predsjednici svih parlamentarnih stranaka u ovom entitetu.