23
Juli

Poruke iz RS-a: Dodikov bijes i vidljivo umjerenije kritike opozicije

Published in BiH

Današnja odluka visokog prestavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u manjem bh. entitetu izazvala je različite reakcije. Različitost u reagiranjima može biti indikativna.

 

Na jednom kraju spektru bio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, vidno nervozan i bijesan. On je otišao toliko da je pozvao na disoluciju, cijepanje BiH i samostalnost RS-a, a visokog predstavnika nazvao je srbomrscem, ološom i kretenom.
Dodik je konferenciju za medije iskoristio da što je moguće više puta ponovi da se u Srebrenici nije desio genocid.

 

"BiH ovako ne može da funkcioniše, RS treba instiucionalno odgovoriti. Zakazat ćemo sjednicu NSRS-a. Prisiljeni smo da krenemo u proces disolucije", bjesnio je Dodik.

 

Lider SDS-a Mirko Šarović ipak je bio značajno drugačiji, po njemu je odluka nepotrebna, a zabolilo ga je aktiviranje bonskih ovlasti koje ga je svojevremeno stajalo funkcije u Predsjedništvu BiH. Šarović je direktno okrivio vlast u RS-u da je dala opravdanje za ovakvu odluku.

 


Sličnog tonaliteta bio je Šarovićev opozicioni kolega Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa (PDP). I on ide je značajno suzdržaniji, a kaže kako na dešavanja u proteklom ratu do sada nije bilo moguće imati sličan pogled kod naroda u BiH, a najnovija odluka izazvat će dodatne tenzije.

 

Lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić, shodno svom političkom stilu bio je nešto agresivniji od Šarovića i Borenovića, a povod je iskoristio da pozove na nacionalno jednistvo.

 

Tonalitet u reakcijama iz RS-a može značajno da odredi naredne političke procese u našoj zemlji, a posebno političke subjekte i njihovu ulogu tim procesima.

Istočna Bosna