Phoca - Google AdSense Easy (2)

23
Juli

Tužilaštvo BiH će odmah formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid

Published in BiH

Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama

 

Nakon odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, u Tužilaštvu BiH bit će formiran predmet, saopćeno je iz Tužilaštva.

 

U okviru predmeta pratit će se se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon što je Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genodida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona.

 

Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužiteljstva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.