Print this page
19
Juli

Bajramska čestitka potpredsjednika bh. entiteta RS, Ramiza Salkića

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je hospitaliziran 12. jula na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, gdje je operisan 14. jula, te se trenutno nalazi na postoperativnom tretmanu na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli uputio je čestitku Bošnjacima - muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u povodu predstojećeg Kurban-bajrama.

 

„Islam nas uči da izvršavajući obaveze muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, u isto vrijeme približavaju se svojoj porodici, komšijama, prijateljima, siromašnim i nemoćnim. Naše porodice, komšije, prijatelji i ljudi kojima smo u prilici pomoći na taj dan ili neki drugi dan sve nas čine posebno sretnim u vremenu Kurban-bajrama.

 

Zbog pandemije muslimani širom svijeta i Bosne i Hercegovine su spriječeni obaviti petu islamsku dužnost, hadž, što je za sve nas novi izazov i prilika za činjenje dobra u svom okruženju.

 

Neka nas u ovim blagdanskim danima, ovaj, ali i svi drugi izazovi, podstaknu da izvučemo pouke, te da se svi zajedno okrenemo najvećim vrijednostima u životu, činjenju dobra. Iskoristimo ove dane da se više posvetimo svojim porodicama, rodbini i komšijama.

 

Iskoristimo bajramsku radost kao priliku da je podjelimo sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima i drugima, baš kao što su to činili naši preci stotinama godina unazad.

 

Kod Bošnjaka muslimana u bh. entitetu RS do kraja života će se bajramska radost miješati sa bajramskom tugom. Gotovo da ne postoji bošnjačka kuća u ovom entitetu u kojoj za bajramskom sofrom neće nedostajati neko od najmilijih. Ta bolna činjenica je posljedica agresije, etničkog čišćenja i genocida. Zbog toga, svi koji mogu, neka budu oslonac i vjetar u leđa Bošnjacima u entitetu RS, posebno u bajramskim danima, kada potvrđuju da su u svojoj vjeri, na svojoj zemlji i u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Ko zaboravi Bošnjake u ovom dijelu naše domovine , odustao je od Bosne i Hercegovine za koju su mnogi dali svoje živote.

 

Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz najiskrenije želje da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje Bajram šerif mubarek olsun", stoji u čestitki potpredsjednika Salkića.