Prema riječima Edina ef. Roje, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Fojnica, on je o tom nemilom događaju upoznat u utorak poslijepodne.

 

- Taj dan su Ajdin ef. Behlil i Abdulah ef. Šemić otišli u Atik džamiju da Kur'an pokažu glavnom imamu iz Dubrovnika koji je došao u posjetu. Međutim, Kur'an nisu zatekli na mjestu na kojem je bio. On stoji u zidu, u jednom kao sefu sa vratima, ali Kur'ana, kada su došli, nije bilo – kazao je.

 

Dodao je da su to su odmah prijavili Policijskoj stanici Fojnica, a policija je izašla na mjesto događaja i obavila uviđaj.

 

- U toj džamiji se klanja samo džuma, te uoči petka i ponedjeljka klanjaju se namazi akšam i jacija. Međutim, turisti je često posjećuju zbog historijskog značaja same Atik džamije i njene starine, a ujedno su imali priliku i da vide Kur'an – objasnio je dodavši da ne zna ko je mogao odnijeti Kur'an iz džamije niti kada se tačno to desilo.

 

FOTO: Anadolija

 

- Nadamo se da će se, ako Bog da, to što prije rasvijetliti. Medžlis Islamske zajednice Fojnica će učiniti sve da u tome pomogne - kazao je ef. Rojo.

 

Ukradeni Kur'an specifičan je po tome što je pisan u kasabi Fojnica 1161. hidžretske, odnosno 1751. godine. Glavni imam ispričao je da je prepisivač ili pisar tog Kur'ana Mustafa bin Salih bin Mahmud.

 

- To govori o tome da je u to vrijeme bilo učenih ljudi koji su pisali Kur'ane, koji su znali arapsko pismo i izuzetno dobro pisali. Kur'an nije štampan, napisan je rukom, krasnopisom, i zbog toga ima određenu težinu i neprocjenjivu vrijednost. Ovo što se desilo je gubitak historijskog značaja za MIZ, Fojnicu, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu – istakao je ef. Rojo.

 

Prema nekim informacijama, Kur'an je pronađen 1821. godine kada je spaljena Atik džamija u njenom zidu.

 

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona potvrdili su nam da je krađa Kur'ana prijavljena policiji.

 

- Prijavljeno je da je izvšena krađa u Atik džamiji, kojom prilikom je ukraden jedan od najstarijih pisanih Kur'ana na ovim područjima. Policija u saradnji sa Tužilaštvom poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti – kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK.