Tako da kada dođe vrijeme za izbore 2022, svi građani mogu jednako učestvovati u izborima i znati da je njihov glas važan i da se broji, kazao je u intervjuu za Večernji list BiH američki ambasador u BiH Eric Nelson.

 

On je izrazio žaljenje što radna grupa za reformu Izbornog zakona nije uspostavljena ranije, ali da je ipak ostvaren određeni napredak i da proces treba ubrzati.

 

Kada je u pitanju utjecaj drugih velikih sila u BiH i regiji, Nelson navodi kako postoji jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva euroatlantskih partnera, ističući da širom ove regije Rusija promovira podjele.

 

- Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem. Za Sjedinjene Američke Države je veoma jasno da korupcija podriva demokratiju i poslovanje u ovoj zemlji i pridonosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentirane ljude da odlaze iz ove zemlje. Za SAD, koji dijeli iste vrijednosti kao i vaša zemlja, smatramo da je vaša budućnost u okviru euroatlantske zajednice, kao demokratskoj i suverenoj zemlji čiji teritorijalni integritet nije upitan. Dijelimo iste vrijednosti - kazao je Nelson.

 

Upitan o mogućnosti posjete predsjednika Joea Bidena Bosni i Hercegovini, američki ambasador je odgovorio kako takvo nešto "treba zaslužiti".

 

- Siguran sam kako bi predsjednik Biden volio doći, a to bi moglo ovisiti između ostalog i od toga koliki će se ovdje napredak postići i zaslužiti posjeta. Također, bilo bi nam drago da u BiH dođe neko od drugih visokih američkih dužnosnika. Pa čak i u Mostar. Recimo, u ujedinjenu muzičku školu. Kao što znate, u Mostaru je jedan od veoma bitnih projekata, odnosno pokušaja ponovnog oživljavanja i ujedinjenja stare Muzičke škole. Potrebni su nam neki dobri rezultati i dobre priče kako bismo uspjeli privoljeti visoke američke dužnosnike da dođu u Bosnu i Hercegovinu. A vi znate koliko se mi trudimo da se to dogodi - kazao je Nelson u intervjuu za Večernji list BiH.