25
Maj

ROKOVNICI OTKRILI HOTELE U KOJIMA SE ODVIJALA PROSTITUCIJA I CIJENE USLUGA: KO SU ALEN, ŠIŠKO, FATA…?

Published in BiH

U rokovnicima koji su kao dokazi korišteni na suđenju optuženima za navođenje na prostituciju navođeni su i dugovi.

 

Ulaganjem materijalnih dokaza u spis, u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno je suđenje Ramelu Jusufiju, Nejri Jusufović, Emiru Šušiću, Alenu Krtičiću i Fahrudinu Hajdarbašiću, optuženim za navođenje na prostituciju, organiziranu trgovinu ljudima i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

 

 

Rokovnici

 

Tužiteljica Sanela Tahmaz Bukvić uložila je predmete oduzete od optuženih prilikom hapšenja i pretresa. Između ostalog, tu je bio novac oduzet od Jusufija, kao i od Nejre Jusufović, rokovnici u kojima su njih dvoje vodili evidenciju, kao i mobilni telefoni. Tako su u rokovnicima navođeni dugovi prema Jusufovićevoj i Jusufiju, kao i nazivi hotela, na primjer, “hotel Viktorija, soba 4, Vladimira Putnika Istočno Sarajevo – 80 eura. Hotel Evropa – 30 minuta – 80 eura, diskrecija 30, taksi 20 KM”. Također je navedeno ko je i koliko dugova vratio, a tu se spominju “Alen”, “Šiško, “Fata”…
Predsjedavajući vijeća naložio je tužiteljici da provjeri koliko je novca oduzeto od optuženih, pa je ona morala vaditi novčanice, brojati ih, a potom vraćati u kovertu. Tako je utvrđeno da je od Jusufija oduzeto 400 eura, 600 KM, kao i 22 novčanice od 50 KM. Od Jusufovićeve su oduzete četiri novčanice od 200 KM, 21 od 100, sedam od 50, osam od 20 i 15 od 10 KM. Također, od nje su oduzeta tri paketića spida. Tokom ročišta optuženi Šušić je rekao da ima problema sa zdravljem, pa je zatražio 15 minuta pauze, dok je Krtičić rekao da mu je 22. aprila ubijen član porodice te da mu je u ponedjeljak dženaza. Podsjetimo, tada je u naselju Hrasno hicem u grudi Amir Brbović pogodio Anela Prutinu, koji je kasnije preminuo u bolnici.

 

Optužnica

 

Prema navodima iz optužnice, Jusufi i Jusufovićeva terete se da su od 2017. do aprila 2019. godine organizirali grupu koja je poticala veći broj djevojaka na pružanje seksualnih usluga. Fahrudin Hajdarbašić je optužen da je kao uposlenik u Operativnom centru MUP-a KS-a imao informacije kuda se kreću policijske patrole te ih dojavljivao članovima grupe da ne bi bili uhvaćeni u krivičnom djelu. Grupa je uhapšena u akciji kodnog naziva City, a tokom akcije je pretreseno nekoliko stanova, kuća, pomoćnih objekata i motornih vozila. Prilikom pretresa oduzeti su novac, droga, veća količina vatrenog oružje i mobilni telefoni. Veći dio optuženih nalazi se u pritvoru, piše Oslobođenje.

Last modified on utorak, 25 Maj 2021 21:19

Istočna Bosna