Popularni Kikan dres s nacionalnim grbom nosio je 12 godina. Umjesto odmora i odlazaka na egzotične destinacije s porodicom, godinama je birao da zajedno s kolegama iz reprezentacije znojem natapa dres Bosne i Hercegovine. Ni danas zbog toga ne žali i dugo će biti miljenik navijača.

 

Iskustva s Bliskog istoka

 

Kikanović je izdanak čuvene škole Sloboda Dite, 2006. je kao 17-godišnjak ostvario san i debitovao za reprezentaciju. U reprezentativnoj karijeri tri puta je igrao Eurobasket, dugo vremena bio i kapiten. Košarkaški hljeb od augusta zarađuje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u klubu Al Sharjah. Na novu sredinu tek se adapitrao.

 

- Pa jeste, period adaptacije je iza mene, budući da sam u Emirate stigao prije malo više od mjesec. Pripreme protiču u najboljem redu, jedino povrede povremeno remete ritam treninga, ali u utorak već igramo prvu zvaničnu utakmicu u sezoni u sklopu Kupa i vjerujem da ćemo svi biti na raspolaganju - rekao je Kikanović za Faktor.

 

Košarka na Bliskom istoku Tuzlaku nije nepoznanica.

 

- Već imam solidno iskustvo, budući da sam prošle sezone nastupao za Kuwait Club, a kasnije u play- offu sam igrao u Libanonu za ekipu Al Rijadija. Od ove sezone sam član ekipe Sharjah, aktuelnog viceprvaka UAE. U svim ekipama na Bliskom istoku mogu nastupati po dva stranca, uglavnom ekipe biraju američke igrače. Dosta je tu igrača sa dobrim biografijama, NBA i evropskim iskustvom. Libanon je zemlja u kojoj se živi za košarku i gdje je ona sport broj jedan.

 

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

 

- Iz Bejruta (glavni grad Libanona op.a.) nosim posebne utiske, nevjerovatnu navijačku strast i ljubav prema klubu, ispunjene dvorane, a vrijedi istaći i da se reprezentacija Libanona već plasirala na Svjetsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine.

 

- U Kuvajtu i u UAE se veća pažnja posvećuje fudbalu, a košarka je uz rukomet na diobi drugog mjesta što se tiče kolektivnih sportova. Svi klubovo za koje sam ovdje nastupao su izuzetno dobro organizovani, profesionalni i posebno se trude oko stranaca kako nam ništa ne bi falilo - zadovljan je Kikanović.

 

BiH raste iz utakmice u utakmicu

 

U svijetu košarke trenutno je u centru pažnje Eurobasket, po mnogima nikad jači, jer su brojni NBA igrači na raspolaganju nacionalnim timovima. Deseti put među najboljim selekcijama Starog kontinenta je i Bosna i Hercegovina. Zmajevi su pobjedom protiv Mađarske rezultatom 95:85 skinuli ogroman teret.

 

- Izuzetno vrijedna i važna pobjeda za našu selekciju. Nikada nije lako igrati prvu utakmicu, posebno pod pritiskom da se mora dobiti, jer jasno je da je Mađarska kao poražena u prvom kolu u vrlo teškoj poziciji. Našim igračima je sigurnost i neophodnu injekciju samopouzdanja dala pobjeda nad Francuskom i u tom ritmu su nastavili i protiv Mađara. Iz utakmice u utakmicu izgledamo bolje i vjerujem da ćemo odgovoriti izazovu u utakmicama koje slijede protiv ekipa koje pretenduju na medalju - optimističan je Kikanović.

 

 

Pripremni dvoboj u klubu poklopio se s utakmicom BiH - Mađarska pa je gledao samo prvo poluvrijeme. Kaže da smo u tom meču u napadu dolazili do poena na različite načine i bili dobri u tom segmentu, što govori 95 postignutih poena, a vjeruje da odbranu možemo podići na viši nivo, kao protiv Francuza.

 

Nekadašnji kapiten bh. tima dao je do znanja da Mađarska nije "mačji kašalj", da se radi o kompaktnoj i čvrstoj selekciji, koja dugo vremena igra u istom sistemu, s istim košarkašima i selektorom. Konstatovao je i da čak šesterica reprezentativaca Mađarske igraju u istoj ekipi, da ih nije lako braniti jer se odlično poznaju.

 

- Jasno je da je kvalitet na našoj strani, momci su to potvrdili na terenu uz izuzetnu energiju i fizičku prisutnost te zaslužuju sve čestitke nad nimalo naivnim rivalom - smatra centar visok 210 centimetara.

 

Fokus na Nurkiću i Musi

 

Vremena za odmor nema. Već danas tim Adisa Bećiragića čeka duel s Njemačkom u Kolnu.

 

- Raspored jeste brutalan, ali opet možemo biti zadovoljni. Prvi dan turnira, pobjeda, nakon toga dan pauze, odmor, regeneracija i onda domaćin Njemačka koja je igrala izuzetno tešku utakmicu sa Francuzima - kaže Kikanović i naglašava da je na glavni adut Jusuf Nurkić protiv Mađarske zbog problema s ličnim greškama igrao 20 minuta, te da je sjajno što smo uspjeli da pobijedimo i sačuvamo njegovu svježinu.

 

A koliko problema Musa i Nurkić mogu stvoriti Nijemcima?

 

- Jasno je da će sve ekipe bazirati odbranu na dvojcu Musa - Nurkić. To će otvoriti prostor i za ostale igrače, a već su se nametnuli Halilović i Roberson. I ostali igrači rade u službi ekipe, sjetimo se minijature Lazića protiv Francuza, trojke i nestvarne odbrane nad Fournierom. Sve su to segmenti koji će nam itekako biti potrebni kako bi se dobila jedna Njemačka pred punom dvoranom u Kolnu - smatra centar Sharjaha.

 

Spremni odgovoriti pritisku

 

Košarkaši Bosne i Hercegovine nemaju iskustvo igranja evropskih prvenstava. Izuzev Vrabca, svi igrači koji su dobili priliku protiv Mađarske upisali su debi na smotri najboljih timova Starog kontinenta. Kikanović se nada da će to u našem slučaju biti prednost.

 

 

- Nurkić, Halilović i Roberson su igrači u zrelim igračkim godinama, Musa je MVP španske lige, ostali već godinama nastupaju jakim evropskim ligama, stoga iskustva nam ne nedostaje. Pokazalo se da su spremni da odgovore i igraju pod pritiskom, jer ipak protiv Mađarske smo bili pod imperativom pobjede i na kraju smo i ostvarili zacrtano.

 

- Predstavljati svoju zemlju na evropskoj smotri je najveća moguća čast i vidi se da su momci silno motivisani, ali u isto vrijeme vjerujem da će biti dovoljno mudri da ne padnu u neku euforiju poslije pobjede, niti da psihički padnu poslije, ne daj Bože, poraza. Sistem takmičenja je izuzetno zahtjevan i treba odigrati pet utakmica u sedam dana, što nije nimalo lako znajući da je svaka utakmica kvalifikaciona u ovoj našoj grupi smrti. Mentalna priprema će biti podjednako važna kao i fizička i može da bude taj tas na vagi koji će nam donijeti prolaz - detaljno je obrazložio Kikanović.

 

Ignorisati mreže

 

Kikan je u kontaktu s reprezentativcima, trenerskim i medicinskim osobljem. Za kraj, ima i poruku za njih:

 

- Mogu im poručiti da se fokusiraju isključivo na košarkaški teren, da ignorišu društvene mreže i komentare. Vidjeli ste kako su ih svi sahranili poslije utakmice u Podgorici pa digli u zvijezde poslije tri dana i pobjede nad Francuzima.

 

- Kod nas nema sredine i nikad je neće ni biti jer takav je naš mentalitet. Stoga, fokus na teren, držite se zajedno, u dobrim i u lošim momentima i nadam se da ćemo se svi zajedno radovati prolazu u drugi krug. Negdje mora da nam se vrati za ono nesretno ispadanje u Sloveniji 2013. godine nakon tri pobjede u grupi. Neka i taj segment sreće bude na našoj strani jednom, jer ova generacija je to svojom hrabrošću i odlučnošću sigurno zaslužila - poručio je Kikanović.