16
Mart

“Refija, dadni pare Belmi” TUŽNA PRIČA IZA NESTANKA STARICE BEJHE JOHIĆ (60)

Četiri dana rodbina i gračanička policija tragaju za 60-godišnjom Bejhom Johić iz Lohinje kod Gračanice (BiH), koja je posljednji put viđena u subotu 10. marta u 19 sati.


Okolnosti nestanka su još uvijek nepoznate i nejasne, ali pronađena je torba s novcem, koji je Bejha godinama štedila, kao i jednostavna poruka: “Refija, dadni pare Belmi”.

 

Nestanak su prijavili kćerka Belma i njen muž Meris Sumbić, koji su se s njom posljednji put čuli upravo u subotu nekako u vrijeme nestanka, piše “Oslobođenje“…

 

“Te subote joj je jedan komšija radio po kući, pa je poslijepodne otišla do tog komšije i platila mu te radove. Onda je otišla u obližnju prodavnicu, kupila je kredit i odmah, dok je išla kući, nazvala Belmu. Ništa nije bilo neobično, normalno je zvučala, nije ničim nagovijestila ni da ide negdje ni da nešto drugo planira”, izjavio je Meris Sumbić, Bejhin zet.

 

Bejha je rodom iz Cerske, a u Gračanicu je došla nakon što je izbjegla genocid u Srebrenici. U Srebrenici je izgubila sve i prebjegla je jedino za ruku vodeći kćerku Belmu. Nakon toga, nastanila se u Gračanici. Nikada ranije nije odlazila negdje bez da to najavi kćerki ili barem zaovi Refiji, koja je živjela u kući do nje.

 

“Refija nam je i javila u nedjelju ujutro da nešto nije uredu, jer vidjela je da se ne dimi iz odžaka i da koke nisu puštene. Odmah smo otišli tamo i našli smo da je ostavila ključ na mjestu gdje ga obično ostavlja kad negdje ide. U kući je sve bilo normalno, nije bilo nereda, ali smo našli mobitel i njenu tašnu”, prisjeća se Meris.

 

Odmah su krenuli zvati svu rodbinu koju je imala, provjeravajući da nije kod njih, pretražili su dio korita rijeke Spreče, koja protiče pored kuće, i tek kada je nisu našli, javili su policiji. Kad je policija došla, pitali su ih je li imala kakve ušteđevine, nakon čega su kćerka i zet s policijom utvrdili da ušteđevine nema.

 

“Godinama je štedila novac, govorila je “zlu ne trebalo”, ali novca više nije bilo. Kuću smo prevrnuli tražeći taj novac, ali nismo našli. Tek sutradan je novac nađen kod Refije u pomoćnom objektu. Uz novac je bila i poruka: “Refija, dadni pare Belmi””, prisjeća se Meris.

 

U trenutku nestanka Bejha je imala šarenu maramu i zimsku jaknu roza boje. Familija poziva sve koji imaju bilo kakvu informaciju se jave u Policijsku stanicu Gračanica ili na broj telefona (+387) 062 186 215.

Last modified on utorak, 04 Juni 2019 18:49

Istočna Bosna