Print this page
09
Avgust

AKO ŽELITE BITI ZDRAVI, SVAĐAJTE SE SA PARTNEROM

Stručnjaci s Univerziteta Michigan tvrde da parovi koji se često svađaju uživaju u mnogo boljem zdravstvenom stanju u odnosu na one koji izbjegavaju svađe. Studija rađena sa 192 para tokom 17 godina pokazala je da partneri koji brane svoje stav i ispoljavaju bijes u prosjeku duže žive.

 

Ilustracija
 
  • Kada parovi započnu zajednički život, jedan od njihovih osnovnih zadataka jeste prevazilaženje konflikata. Pitanje je pak kako postupiti kada dođe do konflikta. Ako se odlučite ne riješiti problem kako biste izbjegli svađu, vaš bijes bit će potisnut, ali on nikada neće nestati jer niste riješili nesuglasice. To će uzrokovati povećan krvni pritisak i druge zdravstvene probleme, a počet ćete i prezirati svoga partnera – objasnio je za Reuters Ernest Harburg, profesor s Univerziteta Michigan.

Stručnjaci tvrde da su i prijašnje studije pokazale da potisnuti bijes može prouzrokovati srčane probleme. Ova studija pak osvrnula se i na opću stopu smrtnosti bračnih partnera.

 

Od svih ispitanih parova, 26 partnera je kazalo da potiskuje svoj bijes. Tokom 17 godina istraživanja stručnjaci su zabilježili veću stopu smrtnosti kod osoba koje su izjavile da potiskuju svoj bijes, te da izbjegavaju konflikte.

Last modified on nedjelja, 09 Avgust 2020 20:24