13
Oktobar

NAUČNICI UPOZORAVAJU: VIRUS NIPAH JE SLJEDEĆA PANDEMIJSKA PRIJETNJA

 

Tvorac vakcine iz Oxforda, profesorica Dame Sarah Gilbert rekla je da ne postoji vakcina protiv virusa koji uzrokuje oticanje mozga, piše The Sun.

 

Dr. Sarah Gilbert rekla je: “Danas svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio svijetom. Mutirao je, evoluirao i završili smo s varijantom delta koja je vrlo prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu (evoluiranu da bude zaraznija) nipah virusa, onda odjednom imamo visoko prenosivi virus sa 50 posto smrtnosti”.

 

Tokom događaja na Cheltenham Literature Festivalu, Gilbert je rekla da se njen tim bori za prikupljanje novca potrebnog za razvoj vakcina protiv već poznatih bolesti, ali samo onih koje će se tek pojaviti.

 

Prije početka rada na vakcini Oxford-AstraZeneca u januaru prošle godine, Gilbert je rekla da je radila na vakcinama za virus nipah, lassa groznicu i MERS.

 

Ali njen se rad se unazadio otkako je krenula pandemija.

 

  • U pandemiji smo naučili da možemo učiniti stvari brže, možemo učiniti stvari bolje. Želimo primijeniti ​​te lekcije, ali trebaju nam sredstva. Potrebne su nam zalihe vakcina protiv patogena za koje već znamo, jer kako će izgledati ako odjednom dođe do velike epidemije nipaha koja se počinje širiti svijetom? Znamo za opasnost godinama, a počeli smo stvarati vakcinu prije pet godina, ali to još nismo učinili, nije dovršeno”, kaže. No nije jedina koja strahuje od ovog virusa. Nakon izbijanja zaraza u Indiji 2018. Svjetska zdravstvena organizacija je stavila nipah na vrh ljestvice virusa koji bi mogli izazvati buduće epidemije. Ponovo su zabilježeni novi slučajevi u Indiji gdje je 12-godišnji dječak umro od ovog virusa.

Istočna Bosna