Aktuelno
Četvrtak, 13 Srpanj 2017 21:27    PDF Ispis E-mail
Položeno cvijeće i odata počast žrtvama u Kravici

U krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, na mjestima gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile između 1.000 i 1.500 dječaka i muškaraca Bošnjaka, porodice su danas položile cvijeće i odale počast ubijenima.

n2

Zločin u Kravici počinjen je 13. jula 1995. godine. U jednom danu ubijeno je više od hiljadu Bošnjaka. Zločin u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica jedan je od najsurovijih počinjenih u proteklom ratu.

Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su u masovnim grobnicama na više lokacija, a sahranjeni su u Memorijalnom centru Potočari, zajedno sa ostalim žrtvama genocida u Srebrenici.

n5

Ranije je bilo problema pri obilježavanju godišnjice ubistava na ovom mjestu, međutim, ove godine sve prolazi u najboljem redu.

Za zločine u Kravici pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sudi se osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS. Suđenje je započelo u februaru ove godine, a posljednje ročište obavljeno 30. maja iznošenjem dokaza i audiomaterijala. Treba istaći da se opuženi brane sa slobode.

n6

 FOTO: UPS MEDIJA

Istočna Bosna/N1

Ažurirano ( Četvrtak, 13 Srpanj 2017 21:39 )