Aktuelno
Četvrtak, 13 Srpanj 2017 08:06    PDF Ispis E-mail
Ličnost dana: Munir Habibović Dostojanstven Marš mira

Nije nimalo lako onima koji organiziraju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, počev od vrha Organizacionog odbora do posljednjeg redara, logističara, bezbjednjaka...

5960f066-7820-4d88-a89d-463c0a0a0a64-munir-habibovic-munja22-718x446

Ali, oni koji su na čelu Pododbora za organizaciju „Marša mira" su osobe za koje svako 11. jula mora upitati jesu li i oni preživjeli.

Još od aprila Munir Habibović, predsjednik ovog pododbora, skupa s Muhizinom Omerovićem i Hasudinom Mustafićem, redovno je bio na trasi kojom trebaju proći učesnici „Marša mira", kako oni koji kreću iz Nezuka tako i oni iz Žepe, brinući se i provjeravajući ispravnost svakog metra koji će prijeći.

Za tri dana, koliko je trajao „Marš mira", kažu njegove kolege, Munir je morao znati za raskrvarene žuljeve, povišen pritisak, aritmiju i dehidraciju... svakog učesnika, ali i o tome ko možda nije imao dovoljno hrane, ili se nije snašao za smještaj. Za sve to vrijeme malo je ko znao da je Munir sve ovo izdržao s „hafifnom kičmom", koju je operirao prošle godine.

U Potočare je preksinoć ušao, kako nam je priznao, „mrtav a hodam". Bez obzira na umor, bio je prezadovoljan što je marš protekao bez ijednog incidenta, a posebno što su njegovi učesnici pokazali dostojanstvo i u svijet poslali sliku da genocid u Srebrenici nikad neće biti zaboravljen. Prema vlastitom priznanju, dok bude živ, radit će na organizaciji „Marša mira".

Autor: A. H.

Istočna Bosna/AVAZ

 

Ažurirano ( Četvrtak, 13 Srpanj 2017 08:43 )