Aktuelno
Petak, 07 Srpanj 2017 22:58    PDF Ispis E-mail
Uoči sutrašnjeg Marša mira: U Nezuku održano okupljanje preživjelih veterana 28. divizije Srebrenica (FOTO)

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i proboja preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) iz Srebrenice na slobodnu teritoriju, večeras je u Nezuku održana javna tribina na temu „Srebrenica 1995-2017.godina – Sjećanje i značaj proboja".

12

Tribina je upriličena na stadionu u Debaljaku odakle će sutra krenuti učesnici Marša mira 2017 Nezuk-Potočari, a prisustvovali su joj predstavnici iz političkog života, organa uprava općina Sapna i Srebrenica, sudionici proboja, te predstavnici udruženja sa prostora općine Srebrenica. Pored ostalih u Nezuku su večeras bili potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, premijer TK Bego Gutić, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović, načelnik Kalesije Sead Džafić. kao i ratni komandanti Naser Orić i Šemsudin Muminović.

1

Komandant 206. Viteške brdske brigade Zvornik Šemsudin Muminović pored ostalog je govorio o okolnostima pod kojim se desio genocid. Kazao je da se herojstvo Nasera Orića u probijanju koridora i spsavanju Srebreničana ne smije zaboraviti. Dodao je da, nažalost, 22. godine nakon genocida mračni umovi slave ratne zločince i na dan kada cijeli svijet izražava svoje poštovanje prema žrtvama oni koji su učinili zlo večičaju ratnog zločinca Ratka Mladića.

3

Na jedinstvo Bošnjaka u Srebrenici i Podrinju pozvao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, kazavši da su oni jedini drugima najpreči i da ih vežu zajednički ciljevi kao što je stabilna država Bosna i Hercegovina. Učesnicima Marša mira poručio je da kada sutra krenu trebaju voditi računa o tome da je svaki pedalj zemlje kojom će prolzati natopljen šehidskom krvlju.

4Načelnik Sapne Zudin Mahmutović kazao je da je Sapna 1995.godine kao i danas skromno materijalno, ali punog srca pomogala Srebreničane i sve one kojima je pomoć potrebna, dok je kantonalni premijer Bego Gutić poručio da oproštaja bez priznanja genocida ne smije biti.

6Prigodan program izvele su članice VIS „Merak" Sapna.

Prema procjenama organizatora u Maršu mira 2017, koji kreće sutra iz Nezuka, učestvovat će oko 5000 učesnika.

7891011131415

Istočna Bosna/Glas Drine

 

Ažurirano ( Petak, 07 Srpanj 2017 23:11 )