Aktuelno
Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 20:57    PDF Ispis E-mail
Priča koja je napravila bum u regionu: Otkrivamo koja firma stoji iza prve bh. puške i pištolja

Iza imena bh. kompanije koja je proizvela prototip prve domaće puške i pištolja, prvi put u historiji naše zemlje, a što je „Dnevni avaz" prekjučer ekskluzivno objavio, nalazi se goraždanska firma „Ac Unity"

5957b2aa-415c-4921-b36d-a11a0a0a0a64-puske-718x446

AC Alfa SMG 6 ima komponente kao M16

Naš list odlučio je objaviti ime ove firme, iako smo ranije zbog zahtjeva te kompanije i poslovnih razloga držali taj podatak u tajnosti, a nakon što je naša priča izazvala ogroman medijski interes čak i u regionu te se uveliko počelo špekulirati o proizvođaču.

Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH zatrpano je medijskim upitima, zbog čega nam je iz ove goraždanske firme, iako još čekaju testiranja na pušku i dobivanje koda, dato zeleno svjetlo da objavimo da „Ac Unity" stoji iza ove velike investicije, ali o više detalja još ne mogu govoriti.

Prvi prototip bh. puške, kako smo objavili, napravljen je u šest različitih modela.

Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza", prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4.

No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.