21
April

Direktor Edin Čengić: U Domu zdravlja Goražde spriječeno širenje infekcije koronavirusa

Published in Istočna Bosna

Jedino se u našoj Covid ambulanti u Višegradskoj ulici primaju pacijenti koji imaju određene simptome povišene temperature ili respiratorne simptome

 

U Domu zdravlja “Dr. Isak Samokovlija“ Goražde od početka pandemije, koronavirusom inficirana su tri uposlenika, a brzom reakcijom u poduzimanju preventivnih mjera spriječeno je daljnje širenje infekcije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Direktor Doma zdravlja Edin Čengić ističe da je jedan od uposlenika u međuvremenu izliječen od koronavirusa, a preostalo dvoje inficiranih ostaju u kućnoj izolaciji i dobrog su zdravstvenog stanja. U ovoj ustanovi više nema ni uposlenika koji su u samoizolaciji.

 

– U ovoj sedmici oni koji su bili u samoizolaciji zbog ranijih bližih kontakata, testirani su kao negativni, većini njih je jučer istekla samoizolacija, tako da su se vratili na posao. Mi radimo, može se reći sa punim brojem uposlenika, izuzev manjeg broja njih koji su od ranije bili na bolovanjima – pojasnio je Čengić.

 

Naglašava da nema problema u funkcionisanju ove ustanove, a propisane mjere o načinu pružanja zdravstvenih usluga poštuju i pacijenti. Primaju se hitni pacijenti, recepti se izdaju ispred ambulanti uz prethodnu telefonsku najavu i tu, po riječima Čengića, nema nikakvih problema

 

– Jedino se u našoj Covid ambulanti u Višegradskoj ulici primaju pacijenti koji imaju određene simptome povišene temperature ili respiratorne simptome, ili su ih imali u zadnjih 15 dana i ti pacijenti se ne primaju u ostale ambulante, kako bi se na minimum svela mogućnost da se infekcija unese u naše prostorije. Tu se ujedno pacijenti i testiraju, a sa današnjim danom, od 10. aprila kada je uspostavljena ambulanta, testirano je 137 pacijenata, a sigurno je da će taj broj i rasti kako vrijeme bude odmicalo – naglasio je Čengić.

 

Jučer je ovoj ustanovi dopremljena i oprema koju je Grad Goražde dobio iz Srbije. Riječ je o većoj količini medicinske zaštitne opreme, jednokratnih skafandera, maski, vizira, rukavica, jedan mobilni respirator te veća količina dezinfekcionih sredstava.

 

Istočna Bosna