27
Mart

SREBRENICA – SMANJUJE SE BROJ OSOBA KOJE SU POD LJEKARSKIM NADZOROM

Published in Istočna Bosna

Općinski štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području općine Srebrenica sprovodi sve mjere kako bi stanovništvo zaštitili od zaraze koronavirusa.


 

U naselju Potočari upravo se vrši dezinfekcija stambenih zgrada. Iz općinskog štaba su saopćili da nema osoba koji su zaraženi koronavirusom. U samoizolaciji danas je 87 osoba, a od tog broja je dvoje novoprijavljenih.

Prema podacima JU Dom zdravlja Srebrenica broj osoba koji su pod nadzorom ljekara se smanjuje, jučer u toj općini je bilo 93 osobe koje su pod sumnjom zaraze od koronavirusa.

Prema riječima načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića poduzete su mjere kako bi se spriječilo eventualno širenje virusa.

 
  • Nemamo oboljelih i to je bitno. Ono što je do nas mi smo uradili. Preduzeli smo sve mjere. Apel našim građanima je da se pridržavaju svih mjera i zahvalni smo građanima što su mjere shvatili ozbiljno. Nama jedina opasnost prijeti sa strane odnosno da dođe neko sa strane i ne prijavi eventualne kontakte u sredini gdje je prethodno boravio. Zato svi oni koji dolaze treba da se prijave. Ukoliko se desi i jedan zaraženi bit će vrlo opasno, jer svi smo mi povezani, stalno komuniciramo. Zbog svega treba svi da shvate najozbiljnije situaciju u kojoj smo. Siguran sam da je više od 90 posto građana shvatilo ozbiljno situaciju – kazao je načelnik Grujičić.

Štab je izdao rješenja pojedinim osobama da se pridržavaju mjere kućne izolacije, a kontrolom je utvrđeno da ih nisu prekršile.

Članovi općinskog Tima za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama ovih dana su na terenu i dostavljaju prehrambeno-higijenske pakete za osobe u potrebi. U proteklim danima na području općine Srebrenica dostavljeno je ukupno 186 prehrambeno – higijenskih paketa za osobe u potrebi.

Istočna Bosna