16
Mart

U GORAŽDU 23 OSOBE POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM

Published in Istočna Bosna

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde 23 osobe trenutno su pod zdravstvenim nadzorom – potvrdio je ministar zdravstva tog kantona Eniz Halilović.

 

Ilustracija
 

Po njegovim riječima, epidemiološka situacija u BPK Goražde za sada je zadovoljavajuća.

  • Naglašavam da 23 osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom nemaju simptome koronavirusa i osjećaju se dobro, dok je za šest osoba istekao nadzor po rješenju sanitarnog inspektora – precizirao je Halilović.

Dodao je da je predsjednica Kantonalnog kriznog štaba, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo posjeduje spisak osoba koje su došle u BPK iz ugroženih zemalja.

 
  • Olakšavajuća je okolnost da sanitarni inspektori sada na graničnom prijelazu izdaju rješenja o zdravstvenom nadzoru i dostavlja se spisak tih lica koja dolaze u BPK, što do sada nije bio slučaj. Takođe, rješenja se izdaju i po dojavama građana jer je bilo osoba koje se nisu prijavile, nesvjesne posljedica koje to eventualno može izazvati – naglasio je resorni ministar.

Iz Kriznog štaba još jednom su apelovali na građane koji dolaze da se sami prijave i poštuju naložene mjere o izolaciji, javlja Fena.

  • Krizni štab svakodnevno zasjeda i prati situaciju te poduzima mjere u skladu s naredbama Federalnog kriznog štaba, a nova sjednica planirana je danas u poslijepodnevnim satima kada će vjerovatno biti donesene pooštrene mjere, o čemu će javnost biti obaviještena. I gradska uprava poduzela je određene aktivnosti i obezbjedila prostorije u slučaju eventuane pojave oboljelih. Treba biti na oprezu, poštovati mjere i za sada nema mjesta panici – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.

Istočna Bosna