09
Februar

Pozivi Trampu i papi Franji za posjetu Srebrenici!

Published in Istočna Bosna

Poziv za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici naša država uputit će, između ostalog, i papi Franji, poglavaru Katoličke crkve, ali i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump), saznaje “Dnevni avaz”.

 
 
 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Neki prihvatili

 

Upućivanje poziva visokim evropskim i svjetskim zvaničnicima sada vodi Predsjedništvo BiH. Prema informacijama “Avaza”, na spisku se nalazi skoro 100 zvaničnika i neki pozivi su već upućeni putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Informaciju o upućivanju poziva visokim zvaničnicima za “Dnevni avaz” potvrdio je i Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

 

  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
     
     
     +2
 

 

Nedavno je povrđeno da je poziv već upućen generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guteresu (Guterres), što je on novinarima u Njujorku i potvrdio kazavši da će 11. jula doći u Srebrenicu.

 

Fajzić nam je rekao da je ovog puta, u odnosu na ranije godine, odlučeno da pozive šalje bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ime Organizacionog odbora, a formirano je i Vijeće za obilježavanje 25. godišnjice.

 

- Spisak je napravljen u saradnji s članovima Organizacionog odbora. Na tom spisku je i papa Franjo. Poziv će biti upućen i njemu, kao i predsjedniku SAD Trampu, ali i Turske Redžepu Tajipu Erdoanu. Tu su još desetine zvaničnika - kaže Fejzić.

Prijatelji BiH

 

Prema njegovim riječima, odlučeno je da pozive ovog puta šalje država s obzirom na to da je riječ o 25. godišnjici i velikom događaju.

 

- Odlučili smo da se pozivi pošalju svima onima koji su prijatelji naše države i koji poštuju presude i ne negiraju genocid. Mislim da su neki pozivi otišli preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Želimo da se ovaj događaj obilježi na najbolji mogući način - kaže Fejzić te dodaje da su pozivi i ranijih godina upućivani američkim zvaničnicima, ali samo putem Organizacionog odbora.

 

Aleksandar Vučić prekrižen

 

Saznajemo da su jedine države kojima pozivi neće biti upućeni Rusija i Srbija, odnosno njihovi čelnici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. U Organizacionom odboru smatraju da će biti mjesta za stotine zvaničnika, ali da nema mjesta za negatore genocida. 

 

Memorijalni centar zvanično je u septembru 2003. godine otvorio bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton).
 
 
 
IB.com/AVAZ
 
 
 

Istočna Bosna