27
Oktobar

I ZEMLJIŠTE SE DIJELI PO STRANAČKOJ OSNOVI U ROGATICI

Published in Istočna Bosna

Kad su upolovili u bračne vode Nebojša i Sandra Erić iz sela Plješevice kod Rogatice, za razliku od svojih vršnjaka, odlučili su da žive na selu i bave se poljoprivredom.

 

 

Sad već imaju mini-farmu od osam krava muzara i malu erelu od desetak rasnih konja arapske pasmine sa nekad čuvene Borike, piše RTVBN.

 

I umjesto da lokalna zajednica nagradi njihov trud i rad i napore da sela ne ostanu pusta, Erići se, u proizvodnji mlijeka, susreću sa za njih nizom nepremostivih preprekama.

  • Najveći probem nam je zemljište jer mi i ovdje u selu imamo samo tri duluma zemlje. Zbog toga nam krave najviše vremena provode u štali ili u malom ograđenom prostoru”,  priča Aleksandra Erić.

Erićeva kaže da od rogatičkih opštinskih vlasti ne može nikako da dobije zemljište pod koncesiju iako ga ima u izobilju.

 
  • U blizini naselja Sunce je opštinsko zemljište koje se dijeli svake godine poljoprivrednicima, ali nažalost po stranačkoj pripadnosti. Pošto nismo miljenici ove vlasti za nas nema zemlje na koncesiji. To dobijaju njihovi  poslušnici pa čak i ako nemaju stoku ili se ne bave intezivno poljoprivredom a neki čak uzmu pa je prodaju nekom drugom“, žali se Erićeva.

Drugi problem Erića, pa i drugih proizvođača, su podsticaji od lokalne zajednice po litri proizvedenog mlijeka.

  • Rogatica je sigurno jedina opština u Republici Srpskoj koja ne izdvaja sredstva za litar u mljekaru predatog mlijeka. U svim opštinama u komšiluku je to ustaljena praksa ali ovdje, kod nas u Rogatici, vlast iz samo njoj znanih razloga ne pomaže na ovaj način proizvođače mlijeka”, priča Erićeva.

Erići se suočavaju i sa problemom nedostatka vode za svoje krave koju dovlače i deponuju u cisternu što je dodatni trošak, višak posao i gubljenje dragocjenog vremena.

  • Odnedavno da bismo napunili cisternu vodom moramo to da činimo u Vatrogasnom domu i to samo u 20 sati. Do tada je to nečijom naredbom zabranjeno a baš je koga briga što stoka prije toga  može biti žedna”, s ogorčenjem priča Erićeva.

Petočlana porodica Erić nema drugih prihoda osim onih od prodaje mlijeka.

Vlast SNSD u Rogatici nije se potrudila da bar jedno od četvoro radno sposobnih članova zaposli i tako  im pomogne da budu još bolji poljoprivredni proizvođači.