24
Oktobar

SALKIĆ: ZAHTJEV RODITELJA DJECE IZ MZ LUKA U SREBRENICI JE OPRAVDAN

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić u pratnji predsjednika Skupštine Općine Srebrenica Nediba Smajića i odbornika u Skupštini Sulje Čakanovića, a na poziv roditelja posjetio je danas mjesnu zajednicu Luka u općini Srebrenica.

 

Iako postoji izgrađena škola u tom mjestu ona trenutno nije u funkciji, tako da su roditelji prisiljeni voziti djecu svaki dan 50 kilometara do područne škole u Podravanju, što naročito predstavlja problem zimi zbog velikih snjegova i neprohodnosti puteva.

 

Salkić je istaknuo da škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole, te da je zahtjev roditelja logičan, racionalan i opravdan.

 

– Svakodnevno dobijam pozive roditelja Bošnjaka u ovom entitetu koji se susreću sa različitim problemima u obrazovnom procesu u RS-u. Škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole – podvukao je Salkić.

 

Kako je kazao, zime na tom području su duge i surove te je veliki rizik po sigurnost djece koja moraju putovati svaki dan 50 kilometara do škole.

 

– Zahtjev roditelja da djeca pohađaju školu u svom mjestu je logičan, racionalan i opravdan te ih ja zbog toga podržavam. Ovih dana ću uputiti zvanično zahtjev Ministarstvu prosvjete da se izađe u susret zahtjevima roditelja – dodao je Salkić.

 

Mjesna zajednica Luka je najudaljenija mjesna zajednica na području općine Srebrenica, udaljena je više od pedeset kilometara od centra Srebrenice.

 

Do Luke se dolazi krivudavim pola asfaltnim i pola makadamskim putem kroz brda, a stanovnici te mjesne zajednice najveće problem imaju zimi kada zbog snijega budu odsječeni i po tri mjeseca, saopćeno je iz Kabineta Ramiza Salkića.

 

Istočna Bosna