09
Septembar

“Zlatna plaketa Goražda” doktorici Medini Bičo, Džo Sako počasni građanin

Published in Istočna Bosna

Priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim građanima dr. Bičo će biti dodijeljena zbog ogromnih zasluga u suzbijanju širenja epidemije korona virusa, jer je od proglašenja pandemije na globalnom nivou već mjesecima danonoćno posvećena borbi sa COVID-om 1

Jedini epidemiolog u BPK Medina Bičo, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnja je dobitnica Zlatne plakete Grada Goražda

Priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim građanima dr. Bičo će biti dodijeljena zbog ogromnih zasluga u suzbijanju širenja epidemije korona virusa, jer je od proglašenja pandemije na globalnom nivou već mjesecima danonoćno posvećena borbi sa COVID-om 19. Prema odluci Gradskog vijeća, za počasnog građanina Goražda proglašen je Džo Sako (Joe Sacco), američki umjetnik. Sako je autor stripa “Zaštićena zona Goražde: Rat u istočnoj Bosni 1992. – 1995.”, kroz koji je opisao život u opkoljenom Goraždu u kojem je tokom rata boravio. 

Povelja humanosti dodjeljuje se Ekremu Ušanoviću, inicijatoru formiranja udruženja u njemačkom Mettmanu, koje je radilo na unaprjeđenju prijateljstva sa Goraždem i BiH. Ušanović je pomogao u zbrinjavanju velikog broja bh izbjeglica u Njemačkoj, organizirao pošiljke humanitarne pomoći za BiH, te radio na jačanju veza Goražda i Mettmana nakon rata i opremanju goraždanskih škola.

Titula Prijatelj Goražda ove godine se dodjeljuje Ibri Kunovcu, pilotu helikoptera Armije RbiH, koji je u dva navrata, u februaru i martu 1995. godine obavljao transporte ranjenika, hrane i naoružanja prema i iz opkoljenog Goražda. Učestvovao je i u dostavljanju hrane i lijekova stanovnicima sela u okolini Goražda prilikom velikih snježnih padavina 2012. godine.

Povelju za životno djelo predstavnici Grada Goražda uručiće članovima porodice Safeta Garčevića, autoru brojnih pjesama narodne muzike, ali i onih ratnih koje je posvetio svome gradu i njegovoj slobodi. Garčević je autor i prvog ratnog filma „Pamtiš li Goražde“. Preminuo je 2016. godine.

Priznanja dobitnicima bit će uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 18. septembra, kada se obilježava Dan oslobođenja Goražda.

Istočna Bosna