28
Novembar

Poruka Pentagona jasna: BiH je ključni partner SAD-a u borbi protiv terorizma

Published in Svijet

Više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma - a ta će se saradnja i nastaviti .

 
 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom kraćeg boravka Sjedinjenim Državama ove sedmice, nakon susreta u State Departmentu, bio i gost Pentagona, gdje se sastao sa Jamesom Andresonom, vršiocem dužnosti podsekretara američkog ministarstva odbrane za razvoj odbrambene politike.

Za više detalja o vojnoj saradnji izmedju Washingtona i Sarajeva  za Glas Amerike govorila je potpukovnica Carla Gleason, pri uredu Pentagona za javnost. 

-Jučerašnja posjeta bh. predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa. Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlanskim kompanijama,kao i Bosne sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i saradnje u polju bezbjednosti. To uključuje i Partnerstvo vojske BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda, sto opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere i slično.

Definitvno samo zainteresirani nastaviti puno partnerstvo sa BiH, u mnogim oblicima. Postoji utvrđeni proces za vojnu podršku i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoć i prodaja mora proći kroz naš Kongres. Mi smatramo da je sigurnost u tom cijelom region izuzetno važna- kazala je ona. 

Napominjući da će Šesta pješadijska brigade vojske BiH u decembru u misiju u Afganistan, potpukovnica Gleason zaključuje:

-Svakako smatramo da je Bosna I Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko 4 i po godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma - a ta će se saradnja i nastaviti . 

Izvor:  Glas Amerike

Last modified on četvrtak, 28 Novembar 2019 22:41

Istočna Bosna