01
Mart

DAN NEZAVISNOSTI BIH OBILJEŽEN U OSLU

Published in Svijet

U okviru obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Oslu je, kao i svake godine Savez udruženja građana BiH u Norveškoj, organizirao svečani program. Međutim ovaj put, zbog uslova pandemije, bez fizičke prisutnosti izlagača odnosno publike putem weba.

 

Nakon intoniranja himne uslijedio je pozdravni govor predsjednika Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj Inana Begića, na norveškom jeziku.

 

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević istaknuo je da su u hiljadugodišnjoj historiji borbe za kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine njeni narodi i građani prošli kroz razne historijske faze, velike izazove, ali uvijek ustrajali na izazovima koji su bili stavljeni pred njih.

Osvrnuo se na ZAVNOBiH, kao i na aktuelna određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane.

Stoga je naglasio enorman značaj dijaspore koja može i treba da konstruktivno pomogne na sve moguće načine jačanje naše jedine BiH, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

Istočna Bosna