14
Februar

Senat oslobodio Trumpa optužbe

Published in Svijet
Američki senat oslobodio je bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa optužbe za podsticanje pobune njegovih pristalica na Kapitolu prošlog mjeseca.
 senat oslobodio trumpa optuzbe senat 60284add6be15

Za Trumpov opoziv glasalo je 57 senatora, dok je 43 bilo protiv. To znači da je opoziv podržalo i sedmero republikanaca (Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse i Pat Toomey). Međutim, nije to bilo dovoljno, jer je bila neophodna dvotrećinska većina.

Kada je početkom februara prošle godine Senat oslobodio Trumpa prvi put po optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, jedino je republikanac Mitt Romney glasao za njegov opoziv, kao prvi senator u historiji SAD koji je podržao smjenu predsjednika SAD iz sopstvene partije.

Naime, senatori su se na suđenju izjašnjavali o tome je li bivši predsjednik podstakao smrtonosnu pobunu 6. januara, kada su njegove pristalice upale u Kapitol.

Demokrate su tvrdile da je Trump podsticao pristalice na pobunu, a zatim odbio da je zaustavi, dovodeći tako u opasnost potpredsjednika Mikea Pencea i druge političare.

Trump je prvi bivši predsjednik SAD-a kojem je suđeno za opoziv nakon što je napustio funkciju. Osim toga, on je i prvi predsjednik u historiji koji je opozvan dva puta u Predstavničkom domu. No, Senat ga je oba puta oslobodio.

Istočna Bosna