Erdogan je putem video konferencije prisustvovao Samitu G20 kojim trenutno predsjedava Saudijska Arabija. Obraćajući se učesnicima Samita, Erdogan je podsjetio na činjenicu da epidemija koronavirusa i dalje prijeti cijelom čovječanstvu, te poručio kako oni koji se nalaze na istom brodu dijele istu sudbinu.

 

Naglasivši da se protiv epidemije nije moguće boriti bez saradnje i solidarnosti, Erdogan je konstatovao da svijet, posebno razvijene zemlje, tokom procesa epidemije nisu odgovorile na ispitu pomoći i solidarnosti.

 

Prema njegovim riječima, ekonomski slabije zemlje su tokom pandemije praktično prepuštene same sebi.

 

- U tom kontekstu, Turska je pružila pomoć 156 zemalja i devet međunarodnih organizacija. Uz davanje podrške za 15 zemalja članica G20, također smo osigurali dozvole za kupovinu i izvoz iz naše zemlje - poručio je Erdogan.

 

Naglasio je kako je sa velikim zadovoljstvom primio ohrabrujuće vijesti o vakcini koju su napravila dva turska naučnika u Njemačkoj.

 

- Međutim, ovdje postoji tačka na koju treba obratiti pažnju. Razvijene vakcine trebaju biti dostupne i zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, umjesto da produbljuju postojeće nepravde. U tom kontekstu, platforma G20 trebala bi pripremiti i upravljati mehanizmima kako bi svima osigurala pravedan pristup vakcina. Turska, koja trenutno radi na ukupno 16 projekata vakcine, a kod jednog smo počeli s testiranjem na ljudima, djeluje s ovakvim shvatanjem. Vakcinu koju će proizvesti Turska, učinit ćemo dostupnom cijelom čovječanstvu - rekao je Erdogan.