17
Novembar

U SAD izdata knjiga "Glasovi iz Srebrenice"

Published in Svijet

U izdanju izdavačke kuće MCFarland u Sjevernoj Karolini, Sjedinjene Američke Države, izašla je knjiga „Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide“  (Glasovi iz Srebrenice) autora profesorice sa Univerziteta Denver, Ann Petrila i kustosa Memorijalnog centra Potočari Hasana Hasanovića.

 

 

HasanHasanovic

 

 

„Knjiga je  neoborivi dokument o genocidu.

 

Njen sadržaj čine svjedočenja osoba koje su preživjele strijeljanje u julu 1995. godine na različitim stratištima, svjedočenja osoba koje su preživjele Marš smrti, zatim svjedočenja majki koje su izgubile svoje najmilije.

 

Posebno poglavlje čine  razgovori sa aktivistima za ljudska prava iz Srbije u kojima govore o srpskom nacionalizmu, agresiji na BiH, ulozi režima Slobodana Miloševića u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, tranzicijskoj pravdi i negiranju genocida u Srebrenici.

 

Knjiga obuhvata i dosta činjenica i objašnjenja o historiji BIH, agresiji na BiH, ratu 1992-1995, genocidu u Srebrenici i njegovim posljedicama, te  o drugim temema koje potvrđuju činjenice o počinjenom genocidu–  kaže za politicki.ba Hasan Hasanović.

 

Prema njegovim riječima, rad na knjizi  „Glasovi iz Srebrenice“ trajao je skoro pet godina i zahvaljujući angažmanu profesorice Petrila, knjiga će vrlo brzo biti literatura koja će se naći na univerzitetima širom SAD.

 

„Ann Petrila je profesorica na fakultetu za socijalni rad Univerziteta Denver, Kolorado, SAD.

 

Predaje nekoliko predmeta o genocidu u BiH.

 

Direktorica je programa praktične nastave za BiH i svake godine u našu zemlju dovodi dvije grupe studenata. Jedna grupa ostaje dvije, a druga četiri sedmice iz koje studenti učestvujui  na Maršu mira.

 

Obje grupe njenih studenata posjećuju Srebrenicu i sa majkama i preživjelim muškarcima genocida u Srrebrenici provode po nekoliko dana.

 

Upravo je angažman profesorice Petrila zaslužan da genocid u Srebrenici bude u fokusu izučavanja studenata njenog univerziteta.

 

Trnutno Univerzitet Denver ima saradnju sa Memorijalnim centrom Srebrenica gdje rade poseban video edukativni program o genocidu u Srebrenici i trenutnoj situaciji u BiH.

 

Inače, „Glasovi iz Srebrenice“ je druga knjiga Hasana Hasanovića na engleskom jeziku. 

 

Prva knjiga “Preživjeti Srebrenicu“ koja je štampana u Škotskoj, prevedena je na italijanski i holandski jezik. 

 

Last modified on utorak, 17 Novembar 2020 08:26

Istočna Bosna